Salkić: Zašto Hrvatska priključuje rafineriju Bosanski Brod i zaobilazi BiH

Radiosarajevo.ba
Salkić: Zašto Hrvatska priključuje rafineriju Bosanski Brod i zaobilazi BiH
Foto: Twitter / Rafinerija Bosanski brod
Direktor državne kompanije BH-Gas Jasmin Salkić oglasio se saopćenjem za javnost povodom neizgradnje plinovoda Bosanski Brod - Zenica.

On navodi da su prije tačno godinu, Bosni i Hercegovini otkazana dodjeljena grant sredstva od miliona eura, koju je dodijelila EU preko svojih fondova (WBIF) za izradu studije izvodljivosti, studije uticaja na okoliš i društvo (EIA/SIA), te analizu troškova i dobiti (CBA) na izgradnji gasovoda Brod-Zenica.

Razlozi za otkazivanje ove donacije su, kaže Salkić, bili u činjenici da Republika Srpska nije željela priključenje na plinovodni sustav Republike Hrvatske, nije željela transport gasa preko Hrvatske (samo preko Srbije) i nije željela gas od trgovaca iz Hrvatske.

"Danas je cjelokupna javnost svjedok da sve može, i da Republika Srpska naprotiv nema nikakvih problema što nije riječ o gasu iz Srbije, već Republike Hrvatske. Tako može i transport gasa preko Hrvatske, može i priključenje na plinovodni sustav Republike Hrvatske i može i gas od trgovaca iz iste Republike Hrvatske", kaže Salkić.

On ističe da BH-Gas pozdravlja rješenje problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, ali da je neshvatljivo da Republika Hrvatska u potpunosti zaobilazi državne organe BiH u ovom procesu, kao da se ne radi o državnoj granici i tačci interkonekciji.

"Nejasno je, i strukovno nemoguće pojasniti, kako produktovod može biti rješenje, a ne izgradnja gasovoda, za koji se sredstva mogu osigurati već sutra.
Nadalje, nejasno je da trgovci iz Hrvatske trebaju snabdjevati potrošače u BiH preprodanim gasom, a samo u RS ima 7 registrovanih trgovaca gasom. Nejasno je da najveći potrošač gasa u BiH, Grad Sarajevo, treba da se snabdjeva preko gasovoda koji je dva puta amortizovan, a da nam se onemogućava izgradnja gasovoda Brod-Zenica, kao dijela Južnoevropskog gasnog prstena (EC Ring) i gasovoda koji niti ne treba dokazivati svoju isplativost", navodi Salkić, te dodaje:

"Pretvaranjem produktovoda u plinovod se uništava svaka mogućnost izgradnje gasovoda, koji znači budućnost u gasnom sektoru i RS i FBiH. Preuzimanjem i otimanjem tržišta gasa u BiH samo činimo uslugu drugima (iskazanu u desetinama miliona KM), a svi trgovci gasom iz RS i FBiH postaju nebitni igrači u vlastitoj zemlji bez mogućnosti za rast i razvoj. Osim energetske stabilnosti, gasno tržište donosi dobit i prosperitet za društvo, ali to očigledno trebaju raditi susjedne zemlje, kao da mi sami u BiH (pa time i FBiH i RS) to ne znamo"

Tišina koja vlada u BiH o svemu ovome prouzročit će ono na što BH-Gas već odavno ukazuje, zaključuje Salkić.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije