RS ne želi učestvovati / BH-Gas: Ko će platiti ratni dug za gas?

16. 05. 2017. u 10:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Iz BH-Gasa izrazili su žaljenje što se pitanje ratnog duga za gas ne rješava na adekvatan način.

Naime, u proteklim mjesecima upućivali su i nagovještavali mogućnost da će nakon rješenja kliringa Ruska Federacija, konkretno Gazprom, tražiti reguliranje ratnog duga za isporučeni prirodni gas, no do rješenja nije došlo, smatraju iz BH-Gasa.

"Činjenično, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja bivše Jugoslavije koja će klirinški dug naplatiti u novcu, ali isto tako smo jedina zemlja bivše Jugoslavije koja nije regulirala pitanje duga za isporučeni prirodni gas tokom rata. Svo ovo vrijeme smo upozoravali da je u međusobnim pregovorima po pitanju nabavke gasa za BiH pitanje kliringa uvijek od Gazproma vezivano za rješavanje ratnog duga za gas. Istovremeno, svih ovih godina Republika Srpska ne želi učestvovati u rješavanju ratnog duga za gas, a istovremeno bi crpila sva prava iz priliva ostvarenog po osnovu kliringa. Sve posljedice eventualnog zahtjeva (sasvim realnog) da se pitanje ratnog duga riješi na isti način kao i pitanje kliringa (isplata u novcu) je realna opcija, ali ta opcija kao i do sada može biti samo na štetu potrošača prirodnog gasa u FBIH", stoji u saopćenju BH-Gasa.

Namjera BH-Gasa nije da svim upozorenjima i objašnjenjima stvara nepovoljnu sliku o bilo kom subjektu u ovom procesu, naglašavaju u saopćenju, ali ističu da im je dužnost da prikažu moguću opciju, a koja se prema izjavama zvaničnika iz Ruske Federacije može i desiti.

"Ono što dalje želimo naglasiti je i to da osim neriješenog ratnog duga za gas, izgradnje CNG postrojenja i transportnog odvojka prema Bijeljini, zakonskog rješenja MVTEO-a koje uopće nije usklađeno sa III Energetskim paketom EZ može dovesti gasno tržište u FBIH/BiH u takvu situaciju da potrošači na kraju transportnog sistema mogu u zimskim mjesecima biti ograničeni u isporukama prirodnog gasa.

Ponovo naglašavamo da je Grad Sarajevo najveći potrošač prirodnog gasa u FBiH i da sve gore navedeno može dovesti do nepovoljnog položaja potrošača u Sarajevu u odnosu na ostale potrošače u BiH, a ovdje posebno mislimo na cijene prirodnog gasa, čime bi se dovelo u pitanje i potrošnja prirodnog gasa u Kantonu Sarajevo.
Prirodni gas mora biti jednako dostupan svim potrošačima u BiH na istim principima i prema istim pravilima, a ne da se Gradu Sarajevu samo nameću obaveze (npr. 5 USD), a da potrošači u Republici Srpskoj budu oslobođeni istog.

Na kraju, BH-Gasu nije poznato da li neko ima namjeru da svim ovim aktivnostima izbaci s tržišta gasa dvije federalne kompanije, Energoinvest i BH-Gas, ali nam jeste poznato da se radi o poslovima koje se mjere u stotinama miliona KM, za razliku od proklamovanog tržišta krompira i mlijeka", navodi se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Rusija BiH BH Gas gas

NEMA KOMENTARA