Odgovor BH-Gasa: Poskupljenje nema nikakve veze s neusvajanjem zakona o gasu

Radiosarajevo.ba
Odgovor BH-Gasa: Poskupljenje nema nikakve veze s neusvajanjem zakona o gasu
/ Foto: PP
Iz kompanije BH-Gas reagirali su na tvrdnje Janeza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice, koji je poskupljenje plina objasnio "neusvajanjem zakona o električnoj energiji i plinu".

"Sada je poskupio plin u BiH, jer na području Federacije BiH nema nikakve regulacije, nema ni lošeg zakona, uopće nema zakona. Tako da BH-Gas može odrediti šta god hoće, nema nikakvog ograničenja. BiH najviše gubi tim pravnim haosom", rekao je Kopač.

Iz  BH-Gasa ističu da povećanje cijene gasa nema nikakve veze s neusvajanjem zakona, niti s otvorenošću tržišta.

"Na primjer, Bugarska ima zakon i otvoreno tržište, pa je cijena gasa od 1. aprila povećana za 29 posto", podsjećaju iz BH-Gasa.

Dodaju da je sve što se radi u gasnoj privredi – na štetu većeg bh. entiteta.

"FBiH plaća cijenu ratnog duga, povećanja transportnih tarifa u RS-u, odbijanja projekata diverzifikacije izvora snabdijevanja... Kontrola stanice u Zvorniku je na štetu Grada Sarajeva, kao i nepostojanje alternative ruskoga gasu", navodi BH-Gas u saopćenju, upozoravajući na netačna tumačenja prisutna u javnosti.

Iz ove kompanije podsjećaju da niti jedan gasni projekt u BiH nije finansiran EU novcem, niti je Energetska zajednica odobrila ili predložila EU da ga finansira.     

Projekt Jonsko-jadranskoga gasovoda (IAP) od Energetske zajednice nije proglašen projektom od interesa za zajednicu.

"Ovaj projekt je jedini u našem okruženju, koji predstavlja diverzifikaciju izvora snabdijevanja u Jugoistočnoj Europi. Projekt južne konekcije Travnik - Zagvozd (granica Hrvatske) od Energetske zajednice nije proglašen projektom od interesa za zajednicu, kao ni Projekt sjeverne konekcije Brod - Zenica, iako osiguravaju diverzifikaciju i sigurnost snabdijevanja u BiH", navodi se u saopćenju.

"Jedina dva projekta koja su od interesa za Energetsku zajednicu su dva gasna projekta koje promovira Srbija i nalaze se na PECI listi, a oba su vezana za snabdijevanje ruskim gasom", navode iz BH-Gasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije