BH-Gas: Smanjuju se cijene gasa!

S. Dž.
BH-Gas: Smanjuju se cijene gasa!
U toku prošle sedmice, nepoznata lica ušla su u predio oko dijela novoizgrađenog gasovoda prema Novom Travniku, u vlasništvu BH-Gasa, i neovlašteno pustila gas u navedeni odvojak gasovoda.

O svemu tome BH-Gas dostavio je prijavu nadležnoj policijskoj stanici u Novom Travniku, kao i Federalnoj upravi policije. 

Iz BH-Gasa su naveli da je navedeno morao uraditi neko ko se razumije oko rukovanja gasom, jer nije jednostavno pustiti gas u cjevovod.

Ova dionica gasovoda predmet je spora s izvođačem radova i predstavlja sigurnosnu prijetnju uzrokovanu neovlaštenim i nestručnim pristupom dionici gasovoda, saopćili su iz BH-Gasa. 

Danas je na konferenciji za medije rečeno i da će isprazniti taj gasovod u dužini od 40 kilometara  kako ne bi predstavljao opasnost za građane. 

Na pres-konferenciji održanoj danas u prostorijama ove kompanije govorilo se i o aktivnostima koje su provedene u prethodnom periodu u pogledu sniženja prodajnih cijena gasa, pregovora s mađarskim partnerom FGSZ-om, finansijskim izvještajima BH-Gasa, razvojnim projektima i sl. 

Danas na snagu stupa nova prodajna cijena gasa u iznosu od 450 KM, što znači da će cijene gasa bh. građanima biti umanjene do početka grijne sezone. Dakle, ako se za stan od 80 kvadrata plaćalo 1.300 KM, sada će cijena iznositi 750 KM za godišnju potrošnju od 1.500 kubika. 

Jasmin Salkić, v. d. direktora, naglasio je kako je BH-Gas tužio Sarajevogas zbog duga od 56 miliona prema kompaniji, te 20 miliona KM kamata, te da je u toku je pregovor s Vladom KS-a i premijerom Elmedinom Konakovićem oko izmirenja dugova.

Iz BH-Gasa sastat će se sutra sa mađarskim partnerom FGZS-om kako bi se dogovorili oko transporta gasa, te se nadaju da će dogovor biti pozitivan.

Također, navedeno je da su iz BH-Gasa pozvali finansijsku policiju zbog nepravilnosti u finansijskim izvještajima zbog koji su, kako navode, najviše ispaštali građani Sarajeva po pitanju cijene gasa.

Jasmin Salkić je naglasio da još uvijek nije izvršena zvanična primopredaja između bivše i nove uprave iako je prošlo dva mjeseca otkako je došao na ovu poziciju.   

"Sumnjamo da su za 2014. i 2015. godinu lažirani finansijski izvještaji. Iz tih razloga smo poslali Finansijsku policiju da i ona to ispita. Smatramo da je u 2014. društvo bilo u minusu, a ne plusu kako je prikazano, a u 2015. prikazana dobit je trebala biti znatno veća", rekao je Salkić.    

Finansijska policija

Salkić je također pojasnio kako su morali pozvati finansijsku policiju u kompaniji.

"Pozvali smo finansijsku policiju zbog nepravilnosti u finansijskim izvještajima zbog čijih cijena su najviše ispaštali građani", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije