BH-Gas Hrvatskoj: Ako ste nam prijatelji, počnite izgradnju plinovoda do granice

Radiosarajevo.ba
BH-Gas Hrvatskoj: Ako ste nam prijatelji, počnite izgradnju plinovoda do granice
/ Foto: PP

Kako bi "opravdala potpisivanje Protokola", hrvatska kompanija Plinacro je javnosti u ovoj zemlji plasirala informaciju da je stari produktovod iz RS-a moderan plinovod što je izazvalo reakciju kompanije BH-Gas, čije pismo prenosimo u cjelosti:

"BH Gas tokom svoje dugogodišnje saradnje sa hrvatskom kompanijom Plinacro nikad nije razmatrao opciju da se istoj obrati putem otvorenog pisma, kako Plinacro-u, tako i hrvatskoj javnosti. Navedena opcija nije bila u opticaju iz prostog razloga što je saradnja bila više nego korektna, a sada je nažalost narušena do te mjere da svojim
izjavama zbunjujete javnost i iznesenim tvrdnjama opravdavate projekat pretvaranja produktovoda u 'plinovod.

Zašto smo se odlučili na ovaj korak?

U proteklih 15 godina zajednički radimo na promociji izgradnje gasovoda Slobodnica – Brod – Zenica.

Za ovo vrijeme izradili smo studiju izvodljivosti, potpisali tri (3) pisma namjere i obraćali se međunarodnim finansijskim institucijama za finansiranje projekta, te u svemu tome dobili zeleno svjetlo. Podrška vas, kolega iz kompanije Plinacro, je uvijek bila iskrena i na nivou koji je često prevazilazio uobičajene partnerske odnose.

Nadalje, kao što znate nikad, ali nikad nije razmatrana opcija spajanja države Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske preko starog produktovoda, već upravo suprotno da se na bazi izgradnje interkonekcijskog transportnog gasovoda spoje dvije susjedne države, a slijedom toga i Rafinerija Brod. Istovremeno, znate i uvijek ste znali da Republika Srpska nikad nije dala saglasnost na spajanje dva transportna plinska sistema, upravo iz razloga što taj sistem dolazi iz Republike Hrvatske. 

Danas, vi ste saglasni da se jedan stari produktovod priključi na vaš sistem, koji je jedan od najmodernijih plinskih sistema u Centralnoj i Istočnoj Europi. Ne samo da planirate da dato omogućite, već u javnosti plasirate informacije da pretvaranje produktovoda u 'plinovod' neće biti smetnja izgradnji konekcije Slobodnica – Brod –Zenica.

Ako neće, kako tvrdite, javno vas molimo da potvrdite te tvrdnje i započnete izgradnju plinovoda do granice Bosne i Hercegovine i time dokažete da ovaj produktovod zaista nije smetnja.

Ujedno, javno upućujemo pitanje cjelokupnoj javnosti Hrvatske i vama kao kompaniji iz ovog resora, da li biste dozvolili na primjer da Slovenija izgradi 'direktni vod' i snabdjeva potrošače u Republici Hrvatskoj ili da Republika Srbija snabdjeva potrošače u Vukovaru, gasovodom koji je izgrađen iz pravca Republika Srbije?

Ne samo da ovim dozvoljavate nešto što ne biste dozvolili na svom sistemu, već nalazite opravdanja i to stručna za ovaj projekat. 

BH-Gas kao vaš partner koji je također u vlasništvu Vlade, može imati razumijevanja što na inicijativu državnih organa Republike Hrvatske morate učestvovati na ovom projektu, ali molimo da ne iznosite tvrdnje da i dalje ostaje aktivan projekat Slobodnica – Brod – Zenica, jer predstavnici Republike Srpske u svojim izjavama pri potpisivanju Sporazuma tvrde da je cilj Rafinerija, a ne npr. Zenica, odnosno nije cilj interkonekcija, već ciljani i poznati potrošač. 

Upravo smo zajednički u proteklom periodu provodili aktivnosti na promjeni stava Energetske zajednice, koja projekat izgradnje IAP plinovoda (azerbejdžanski gas) nije proglasila od interesa za naše zemlje (PECI/PMI), a sada saznajemo da je jedan stari produktovod od interesa za Republiku Hrvatsku i kompaniju Plinacro.

Takvih 'interesnih' povezivanja između dvije zemlje nema, jer i vaši i naši ciljevi su IAP gasovod, gasovod Slobodnica –Brod – Zenica, Južna interkonekcija Split – Zagvozd -Travnik, LNG terminal Krk itd. 

U želji da ćete vašu javnost, a i vlasti upoznati u svu štetnost pretvaranja starog produktovoda u 'plinovod' i da je naša budućnost u izgradnji magistralnih gasovoda, srdačno vas pozdravljamo", navodi se u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije