Plenković: "Nemam ništa protiv Komšića, stvar je principijelnosti. Moj potez nije nepoštovanje"

31
Radiosarajevo.ba
Plenković: "Nemam ništa protiv Komšića, stvar je principijelnosti. Moj potez nije nepoštovanje"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio je na pitanje zašto nije došao na sastanak u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine koji je održan jutros, 23. januara, sa predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Nizozemske Markom Rutteom.

Plenković je na konferenciji za medije kazao da mu je "zadovoljstvo bilo stvoriti preduvjete za BiH na putu u EU".

"Još mi je bilo veće zadovoljstvo zagovarati da BiH dobije status kandidata. Kada je riječ o tome da se jutros nisam priključio na sastanku u Predsjedništvu, moj potez nije bio nikakvo nepoštovanje prema Predsjedništvu BiH", rekao je Plenković.

Predložen pritvor za nastavnika koji je polno uznemiravao učenice

Predložen pritvor za nastavnika koji je polno uznemiravao učenice

Kaže da se njegov potez "odnosi na jedan problem koji traje od 2006.".

"Odnosi se na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH kao što svi vi znate, biran je ne većinskom voljom hrvatskog, nego drugih naroda. Mi smo protiv toga, ne zato što imamo nešto protiv Komšića, nego prinipijelno zbog načina na koji je izabran. On je za nas član Predsjedništva koji zastupa hrvatski narod, ali nije izabran po legitimitetu. Mi njega nismo primili u Hrvatskoj niti smo ga posjetili. Mi smo se neformalno sreli, da, jesmo. Došao sam ovdje da bih svim srcem pomogao Bosni i Hercegovini", rekao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (31)

/ Povezano

/ Najnovije