Iz Plenkovićevog kabinta pojasnili zašto se nije pojavio na sastanku u Predsjedništvu BiH

22
Radiosarajevo.ba
Iz Plenkovićevog kabinta pojasnili zašto se nije pojavio na sastanku u Predsjedništvu BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković i Ursula von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije Ursule von der Leyen, predsjednik Vlade Nizozemske Mark Rutte i hrvatski premijer Andrej Plenković sastaju se 23. januara sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine.

Iako najavljen, hrvatski premijer jutros se nije pojavio na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH.

Hrvatski premijer došao je nakon toga na sastanak s članovima Vijeća ministara BiH koje predvodi predsjedavajuća Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica BiH).

Godišnjica od smrti Armana Soldina, rođenog Sarajlije: Reporter zbog kojeg je svijet plakao

Godišnjica od smrti Armana Soldina, rođenog Sarajlije: Reporter zbog kojeg je svijet plakao

Cilj posjeta je, kako je ranije objavljeno, podstaknuti vodstvo BiH na poduzimanje dodatnih koraka s ciljem otvaranja pristupnih pregovora u martu ove godine.

Planiran je sastanak i s članovima rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH, a Von der Leyen bi se trebala, također, sastati s predstavnicima nevladinih organizacija iz BiH.

Plenković, koji je i predsjednik HDZ-a Hrvatske, se tokom ranijih posjeta BiH nije sastajao s Predsjedništvo budući da je jedan od tri člana Željko Komšić, kojeg, kao ni predstavnici HDZ-a BiH, smatra "nelegitimnim hrvatskim članom jer je izabran većinom glasovima Bošnjaka".

Plenković se pojavio 'preko noći', stigao na sastanak sa Krištom

Plenković se pojavio 'preko noći', stigao na sastanak sa Krištom

Isto tako, Komšić nije pozivan u zvaničnu posjetu Zagrebu.

Iz kabineta premijera Hrvatske Andreja Plenkovića za Hinu su kazali da je "konzistentna linija predsjednika hrvatske vlade da se ne sastaje sa Željkom Komšićem koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH". Za Hinu je još rečeno i da s Komšićem nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske.

"Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup", stajalište je Plenkovićevog kabineta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije