Pola sata nakon što se Plenković sastao s Kavazovićem: Pogledajte šta je objavljeno u Dnevniku HRT-a

25
Radiosarajevo.ba
Pola sata nakon što se Plenković sastao s Kavazovićem: Pogledajte šta je objavljeno u Dnevniku HRT-a
Foto: Printscreen / Dnevnik HRT-a 22. janur 2024.

Pola sata u ponedjeljak, 22. januara, nakon što se hrvatski premijer Andrej Plenković susreo sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem u Sarajevu, Hrvatska Radio-televizija (HRT), javni servis Hrvatske, objavio je, povodom Plenkovićeve posjete Bosni i Hercegovini, u svom središnjem Dnevniku prilog o tome kako je Bosna i Hercegovina sigurnosna prijetnja Hrvatskoj i Europskoj uniji zbog “povratnika iz ISIL-a”.

Podsjetimo, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak, 23. januara, će u Sarajevu, zajedno s nizozemskim premijerom Markom Rutteom i hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, održati sastanke sa predstavnicima bh. vlasti.

Kako je i najavljeno prema protokolu, visoka delegacija EU prvo će održati sastanak koji je počeo u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Međutim, premijer Hrvatske Andrej Plenković nije stigao na sastanak s članovima Predsjedništva BiH.

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Kako je objavio portal Istraga.ba, Plenković je tražio od zvaničnika EU u BiH da delegacija EU koju čine on, Ursula von der Leyen i Mark Rutte ne ide u Predsjedništvo BiH kako bi izbjegao susret sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Istraga je objavila da su saradnici hrvatskog premijera proteklih dana intenzivno provjeravali da li će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić biti u Sarajevu na dan posjete, jer je, kako su ranije informirane vlasti Republike Hrvatske, Komšić najavio službeni put.

Zvaničnici Republike Hrvatske izbjegavaju posjete Predsjedništvu BiH kako bi izbjegli susrete sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda kojeg smatraju 'nelegitimnim'.

"To je nama neprihvatljivo. To nama predstavlja ogromnu neugodnu prepreku u odnosima. Nije normalno da Hrvat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nikad nije primljen u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina", kazao je Plenković u januaru 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije