Von der Leyen, Plenković i Rutte danas u Sarajevu, imaju važan zadatak

1
Radiosarajevo.ba
Von der Leyen, Plenković i Rutte danas u Sarajevu, imaju važan zadatak
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ursula von der Leyen u Predsjedništvu

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, hrvatski premijer Andrej Plenković i premijer Nizozemske Mark Rutte doputovali su u ponedjeljak, 22. januara, u Bosnu i Hercegovinu, gdje će u utorak, 23. januara, održati niz sastanaka sa predstavnicima domaćih vlasti.

Planiran je sastanak s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, te članovima Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

Planirano je da se Von der Leyen također sastane s predstavnicima civilnog društva.

Real Madrid predstavio brazilskog superstara, on se rasplakao: "Ovo je za moju porodicu"

Real Madrid predstavio brazilskog superstara, on se rasplakao: "Ovo je za moju porodicu"

Cilj posjeta je, kako je ranije pisao portal Radiosarajevo.ba, podstaknuti vodstvo BiH na poduzimanje dodatnih koraka s ciljem otvaranja pristupnih pregovora u martu ove godine.

Lideri država i vlada Europske unije odlučili su 14. decembra prošle godine da otvore pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a sa Bosnom i Hercegovinom tek kada se ispune kriteriji za članstvo.

Odluku šefova država i vlada EU potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koje je pozvalo Europsku komisiju da do marta 2024. godine obavijesti o stepenu usklađenosti BiH sa kriterijumima, u cilju donošenja takve odluke.

Predsjednica Europske komisije stigla u Sarajevo: Dočekao je Konaković

Predsjednica Europske komisije stigla u Sarajevo: Dočekao je Konaković

EU očekuje da BiH ispuni 14 prioriteta koji su joj postavljeni kako bi mogla otvoriti pregovore sa Europskom unijom.

BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Evropska komisija je 8. novembra 2023. godine preporučila Vijeću EU otvaranje pristupnih pregovora s BiH, nakon što bude postignut nužan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU.

Sve tri delegacije na Sarajevskom aerodromu tokom ponedjeljka, 22. januara, dočekao je šef. bh. diplomatije Elmedin Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije