Nizozemski premijer Mark Rutte posjetio Srebrenicu i poklonio se žrtvama

0
Radiosarajevo.ba
Nizozemski premijer Mark Rutte posjetio Srebrenicu i poklonio se žrtvama
Foto: Memorijalni centar Srebrenica / Mark Rutte u Potočarima

Nizozemski premijer Mark Rutte danas, 22. januara, je, nakon što je doputovao u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, u pratnji ambasadora Nizozemske u BiH Henka van den Doola posjetio Memorijalni centar Srebrenica, gdje je položio cvijeće i poklonio se žrtvama.

Premijer Rutte se nakon odavanja počasti žrtvama genocida susreo s predstavnicima Memorijalnog centra Srebrenica i Majkama Srebrenice.

Podsjetimo, 2022. godine, 27 godina nakon genocida u Srebrenici, Nizozemska je tada prvi put uputila izvinjenje preživjelim genocida i familijama ubijenih.

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

"Međunarodna zajednica je zakazala jer nije zaštitila ljude u Srebrenici", izjavila je ministrica odbrane Kasja Ollongren 11. jula 2022 u Potočarima i dodala: "Kao dio međunarodne zajednice i nizozemska vlada snosi dio političke odgovornosti za situaciju u kojoj se tako nešto moglo desiti. Zato izražavamo duboko izvinjenje."

Nizozemski bataljon je, kao dio UN-a, 1995. trebao štititi zaštićenu zonu UN-a Srebrenica. Tzv. Dutchbat to nije učinio. U genocidu u Srebrenici ubijena su najmanje 8.372 muškarca i dječaka, mahom Bošnjaci. 

Rutte, inače, u BiH je stigao kako bi, zajedno s predsjednikom hrvatske vlade Andrejem Plenkovićem i predsjednicom Europske komisije Ursula von der Leyen, imao odvojene susrete s članovima Predsjedništva BiH, čelnicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto (HDZ) i njenim zamjenicima te s čelnicima Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH.

Kako su ranije naveli, njih troje dolaze u našu zemlju kako bi "vlasti BiH potaknuli na provedbu reformi koje su preduslov da bi Europsko vijeće u ožujku odobrilo otvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije