Optužnica za genocid u Srebrenici vraćena na uređenje

4
BIRN - Detektor.ba
Optužnica za genocid u Srebrenici vraćena na uređenje
Radiosarajevo.ba / Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine vratio je na doradu optužnicu protiv šestorice visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade koji se terete da su u julu 1995. počinili genocid.

Iz Tužilaštva BiH su za Detektor potvrdili da je optužnica vraćena na uređenje, i da će u datom zakonskom roku biti podnijeta na potvrđivanje Sudu.

"Sud je 12. januara 2024. godine vratio na uređenje optužnicu Tužilaštva BiH u predmetu 'Lazar Ristić i drugi' Zaključno s današnjim danom, Sud nije zaprimio uređenu optužnicu u spis predmeta”, navodi se u odgovoru Državnog suda.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici osumnjičeni su Lazar Ristić, Mladen Mihajlović, Sreten Milošević, Dragoje Ivanović te Stanoje i Milorad Birčaković.

Terete se da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske RS (VRS) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na području Zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade, svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Optužen Hamdija Kocić: Veličao ratne zločince, vrijeđao genocid u Srebrenici

Optužen Hamdija Kocić: Veličao ratne zločince, vrijeđao genocid u Srebrenici

"U optužnici se navodi da su optuženi sudjelovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole Grbavci u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto strijeljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je strijeljano više od 800 žrtava, a tijela žrtava pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice", stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema saopćenju Tužilaštva, u namjeri da sakriju izvršeni zločin, pripadnici čete Vojne policije i pozadinske čete Zvorničke brigade su uklonili tragove zatočenja i pogubljenja zatočenika oko škole i u fiskulturnoj sali.

Sredinom decembra 2023. godine Sud BiH je odredio pritvor osumnjičenom Miloševiću, dok su za ostala lica određene mjere zabrane. Ovim rješenjem je bio obuhvaćen i osumnjičeni Predrag Ristić, ali njegovo ime nije navedeno u podignutoj optužnici.

Stanoje i Milorad Birčaković su bivši pripadnici Vojne policije Zvorničke brigade VRS-a i bili su svjedoci na haškim suđenjima za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije