Objavljujemo imena uhapšenih: Ovo su osobe optužene da su ubile 800 Bošnjaka u genocidu

7
L. M.
Objavljujemo imena uhapšenih: Ovo su osobe optužene da su ubile 800 Bošnjaka u genocidu
Foto: MKSJ / Osnovna škola Grbavac

Sreten Milošević, Predrag Ristić, Stanoje Pirčaković, Dragoje Ivanović, Lazar Ristić, Mladen Mihajlović i Milorad Pirčaković uhapšeni su u petak u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pod sumnjom da su učestvovali u genocidu na području Orahovca, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Ove osobe su uhapšene zbog sumnje da su počinile krivična djela po individualnoj i komandnoj odgovornosti, kao i da su pomagali u genocidu, a bili su pripadnici Zvorničke brigade VRS.

U subotu su predati u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Oni se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac, a nakon pada Zaštićene zone Srebrenica.

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Ranijim presudama je utvrđeno da su prije ubistava u Orahovcu zarobljeni Bošnjaci držani u sali škole 'Grbavci' u ovom mjestu.

Sreten Milošević je u ljeto 1995. godine bio pomoćnik komandanta Zvorničke brigade VRS za logistiku.

Bio je svjedok odbrane Dragi Nikoliću, bivšem načelniku sigurnosti Zvorničke brigade VRS na suđenju u Haagu takozvanoj 'Srebreničkoj sedmorki'.

Među uhapšenim je i bivši predsjednik Boračke organizacije Zvornik Lazar Ristić.

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je 2007. potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Haški tribunal osudio je za zločine u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija 16 osoba, od kojih sedam za zločin genocida.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, osuđen je u Haagu pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Na doživotnu je kaznu na istom sudu za genocid osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije