Plenković iz Sarajeva poručio: "Ako se propusti mart izgubit će se cijela ova godina za BiH"

7
L. M.
Plenković iz Sarajeva poručio: "Ako se propusti mart izgubit će se cijela ova godina za BiH"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na press konferenciji u Sarajevu osvrnuo se na današnje sastanke sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te članovima Parlamentarne skupštine BiH.

"Niti trenutak, niti sastav naše delegacije nije slučajan. On je plod rasprave na Europskom vijeću u decembru o otvaranju pristupa pregovora BiH sa EU. Ovaj posjet služi kao poticaj za usvajanje novih zakona da EK u svom izvještaju 21. i 22. marta stvori preduvjete da postignemo koncenzus za otvaranje pregovora.

Dogodile su se u protekle dvije godine tektonske promjene kada je u pitanju proces proširenja. Putinova politika ubrzala je proces proširenja i dala je šansu BiH da ulovi korak sa drugim zemljama ka EU", rekao je Plenković i dodao da je Hrvatska snažan zagovarač za otvaranje pregovora sa EU.

Prekid programa na belgijskoj televiziji prije Eurosonga: Ova se poruka pojavila na ekranima

Prekid programa na belgijskoj televiziji prije Eurosonga: Ova se poruka pojavila na ekranima

Kazao je da je Nizozemska, čiji je premijer Mark Rutte danas u Sarajevu, jedna od zemalja koje su najstrožije kada je u pitanju proširenje.

"Ovo je strateški proces da se naprave pomaci u pogledu usvajanja zakona o sudovima i o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Ovo je zadnja godina rada ove Europske komisije. Zatim slijede izbori. Ako se propusti mart izgubit će se cijela ova godina u pogledu pozitivnih odluka za BiH. Zato je moja poruka i apel svim prijateljima i partnerima da se ova mogućnost itekako iskoristi", kazao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije