Plenković: "Ne ići na izbore u BiH pod svaku cijenu"

18
Radiosarajevo.ba
Plenković: "Ne ići na izbore u BiH pod svaku cijenu"
Foto: EPA-EFE / Andrej Plenković

Nakon što su predstavnici Hrvatske demokratske zajednice BiH danas odbili podržati amandman u Europskom parlamentu (EP) kojim se poziva na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH, zvanični Zagreb danas nije imao dilema da, s druge strane, dovede u pitanje održavanje Općih izbora u našoj zemlji ukoliko se ne pristane na zahtjeve Dragana Čovića u pogledu izborne reforme.

"Ne ići na izbore pod svaku cijenu, koji bi onda mogli opet dovesti da se hrvatski narod osjeća loše, a država neće dobro funkcionirat", izjavio je u četvrtak premijer susjedne Republike Hrvatske Andrej Plenković.

On je pozvao je "hrvatske i bošnjačke čelnike" u BiH "da ulože dodatne napore kako bi se došlo do pravednog izbornog zakona".

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

"Još jednom pozivam lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka, osobito uoči Hrvatskog narodnog sabora koji će se u subotu održati u Mostaru, da pokušaju riješiti taj problem na pravedan i konstruktivan način, a Hrvatska će kao prijateljska zemlja pomoći BiH na njezinu europskom putu”, izjavio je Plenković, prenose hrvatski mediji.

Hrvatski premijer se, uoči neformalnog summita EU-a posvećenog krizi oko Ukrajine i prije summita EU-Afrika, sastao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen s kojom je, pored ostalog, razgovarao i o Bosni i Hercegovini.

"Naš je jasan stav da je ključno ići na iduće izbore s novim, pravednim izbornim zakonom, koji će omogućiti legitimno predstavljanje", dodao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije