Andrej Plenković ponovo komentarisao situaciju u BiH

0
Anadolija
Andrej Plenković ponovo komentarisao situaciju u BiH
Foto: Anadolija / Susret premijera Hrvatske i Grčke

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski premijer istaknuo je nakon sastanka kako je tokom svog premijerskog mandata bio u dvije službene posjete grčkom kolegi Mitsotakisu s ciljem unapređenja međudržavnih odnosa Hrvatske i Grčke.

Na sastanku lidera ove dvije zemlje nije moglo proći bez pominjanja Bosne i Hercegovine, odnoso statusu Hrvata.

SDA: "Vučić u Mostaru ponovo negirao genocid u Srebrenici, ali istina će zauvijek ostati zapisana"

SDA: "Vučić u Mostaru ponovo negirao genocid u Srebrenici, ali istina će zauvijek ostati zapisana"

"Iskoristio sam prigodu da grčkom kolegi pojasnim stajališta Hrvatske u vezi Bosne i Hercegovine, gdje imamo visoki stepen razumijevanja o tome da se postigne reforma ili limitirana reforma Ustava i izbornog zakona na način da se osigura ravnopravnost svih konstitutivnih naroda, posebno ravnopravan položaj Hrvata", kazao je Plenković.

Grčki premijer je rekao da su želje da Zapadni Balkan ima europsku budućnost.

"Od kolege Plenkovića sam obaviješten o nepovoljnom položaju Hrvata u BiH, a razgovarali smo i o izazovima migrantske krize. Stav Grčke je jasan, važna je sigurnost i suradnja zemalja, zaštita nacionalnih i europskih granica te spašavanje ljudskih života, kao i obrana vanjskih granica Grčke koje su istovremeno granice Europske unije”, izjavio je Mitsotakis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije