Plenković nakon sastanka sa Čovićem: Položaj Hrvata u BiH je tema od vitalnog interesa

7
Radiosarajevo.ba
Plenković nakon sastanka sa Čovićem: Položaj Hrvata u BiH je tema od vitalnog interesa
Foto: Twitter / Čović i Plenković na sastanku

Predsjednik HDZ BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Zagrebu s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Tema je bila aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na ostvarivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH te zaštiti prava hrvatskoga naroda, a teme su bile i borba protiv COVID-19, proces vakcinisanja te nastavak privredne saradnje BiH i Hrvatske.

U kontekstu suzbijanja COVID-19, Čović je izrazio zahvalnost premijeru Plenkoviću na snažnoj pomoći Hrvatske koja je, kao partner i susjedna zemlja, donirala BiH ukupno 240 hiljada doza vakcine. Predsjednik Vlade naglasio je da će se, slijedom odluke Vlade, u Hrvatskoj moći besplatno vakcinisati i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje, što je važna poruka Hrvatima u BiH, kao i Bošnjacima i Srbima i svim ostalim građanima BiH.

Plenković je poručio da je Hrvatska na razini EU najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta Bosne i Hercegovine, te je izrazio i podršku približavanja BiH prema članstvu u NATO. Pritom je važno osnažiti reformski proces koji garantuje privrednu stabilnost te boljitak čitave zemlje.

Čović je naglasio važnost trenutnih reformskih procesa za europski put i unutrašnju stabilnost i razvoj BiH. Iskazao je uvjerenje u postizanje konačnog dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama tokom 2021., naglašavajući kako se temeljne pretpostavke BiH ne smiju dalje dovoditi u pitanje. Poručio je da konstitutivni narodi moraju biti legitimno i primjereno zastupljeni u vlasti.

Plenković je istaknuo da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. Kazao je da je konzistentna politika Vlade pružanje snažne podrške postizanju jednakopravnosti hrvatskog naroda te da Hrvati budu legitimno zastupljeni u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH. Poručio je da Hrvatska želi konstruktivno pomoći da se postigne konsenzus svih političkih aktera o reformi izbornog zakona u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije