Pismo podrške iz Ukrajine za BHRT: 'Javni servisi su čuvari demokratije i sloboda'

9
Radiosarajevo.ba
Pismo podrške iz Ukrajine za BHRT: 'Javni servisi su čuvari demokratije i sloboda'
Foto: BHRT / BHRT

Poslovodni odbor BHRT-a obavjestio je javnost da će Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, nažalost, morati prestati s radom nakon što su njeni računi blokirani, čime je onemogućeno naše dalje funkcionisanje i postojanje.

Glavni razlog blokade računa je nemogućnost BHRT-a da dobije zakonom garantiran prihod od RTV takse, kako to regulira Zakon o javnom RTV sistemu BiH usvojen u Parlamentu BiH 2005. godine.

Javni servis Ukrajine poslao je pismo podrške radnicima BHRT-a koje potpisuje Mykola Chernotytski. predsjednik Upravnog odbora. Pismo prenosimo u cjelosti:

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

"U ime Akcionarskog društva "Javna radiodifuzna kompanija Ukrajine", izražavam duboku zabrinutost i nemir zbog situacije oko BHRT-a.

Duboko sam uvjeren da i pored svih izazova sa kojima se BHRT suočava, potpuni prekid emitovanja i zatvaranje kompanije ne može biti prihvatljivo rješenje.

Javni medijski servisi su izvor dostupnih i pouzdanih informacija i čuvari su demokratije i sloboda. Sada, u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, svakodnevno vidimo koliko su ove izjave istinite i važne.

A vidimo i rezultat odsustva nezavisnog emitera u zemlji: bujanje propagande, izvrtanje činjenica i podrška direktnoj agresiji na demokratske zemlje i njihov miroljubivi narod.

Uvjeren sam da Bosna i Hercegovina ne želi takvu budućnost za sebe i svoj narod i da je spremna sačuvati svoju imovinu, a BHRT je očigledno dio te imovine. Ovim pismom želim izraziti podršku Vama i svim uposlenicima BHRT-a u vašim nastojanjima da odbranite svoj servis i zaštitite prava i slobode, ne samo za sebe, nego i za svakog građanina svoje zemlje", napisao je Chernotytski. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije