Pilav poslao odgovor Sindikatu na pitanje: Gdje je i zašto prebačen 31 milion KM KCUS-ovog novca?

7
L. M.
Pilav poslao odgovor Sindikatu na pitanje: Gdje je i zašto prebačen 31 milion KM KCUS-ovog novca?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Prim. dr. Alen Pilav

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo zatražio je vršenje nadzora nad finansijskim poslovanjem Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zbog, kako su naveli, utvrđivanja zakonitosti rada i eventualnih nepravilnosti u radu KCUS-a.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, sindikat navodi da je KCUS izvršio transakciju od 31.000.000 KM iz jedne u drugu banku.

Alen Pilav, v. d. generalnog direktora KCUS-a, prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba, u odgovoru sindikatu naveo je da su nakon imenovanja nove uprave KCUS-a zatekli skoro 68 miliona KM na računima KCUS-a.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Pilav u odgovoru navodi da je od toga 10 miliona bilo na posebnom namjenskom računu kod jedne banke i to su sredstva koja su prebačena iz Programa konsolidacije zdravstvenih Ustanova Vlade FBiH. Ostatak novca od oko 58 miliona KM se nalazio na računu druge banke. Obje banke su, kako se navodi, poslovne banke KCUS-a izabrane na osnovu ranije provedenih procedura javnih nabavki.

"Odmah nakon imenovanja za v.d generalnog direktora obavio sam konsultacije s finansijskim sektorom Stručne nemedicinske discipline KCUS-a kao i s ekonomskim stručnjacima. Sve preporuke su bile usmjerene na to da je rizično držati toliki novac na računu u jednoj banci i da je stoga neophodno izvršiti disperziju rizika, tj. da se novčana sredstva koja KCUS posjeduje u jednakom omjeru rasporede na dvije banke, koje su izabrane u proceduri javnih nabavki prije mog dolaska", naveo je Pilav u odgovoru.

Upravni odbor je, prema njegovim riječima, o ovome obavješten na sjednici održanoj 28. decembra 2023. godine, a naredni dan je izvršena transakcija od oko 31 miliona KM sa KCUS računa jedne banke na račun u drugoj banci.

Ko će na čelo KCUS-a: Ministar Rimac još nije dao saglasnost, Maida Galijatović prijeti tužbom

Ko će na čelo KCUS-a: Ministar Rimac još nije dao saglasnost, Maida Galijatović prijeti tužbom

"Jedini razlog za ovu transakciju je preporučena disperzija rizika kako bismo zaštitili novac građana koji je dodijeljen KCUS-u. Pored toga, obzirom da je KCUS javna institucija i da nadležni organi KCUS-u uplaćuju samo novac koji je potreban za neometano funkcionisanje i to za konkretne potrebe s tačno navedenom namjenom, željeli smo istražiti otkud toliko novac na računima KCUS-a kao i u koje namjene su novci uplaćeni, a nisu iskorišteni. Već smo pokrenuli procedure da se to ispita kao i da vidimo za koje potrebe KCUS-a ga možemo iskoristiti.

U interesu KCUS-a je da pacijenti imaju sve što je potrebno za liječenje, da nabavimo najmoderniju opremu i da zaposlimo dovoljno radnika da se može pružiti kvalitetno i pravovremeno liječenje pacijenata. Nadamo se da ćemo ušteđeni novac što prije utrošiti za ono za šta je bio i namijenjen i za ono  što je neophodno. Novac koji smo zatekli na računima se može objasniti politikom ranije uprave KCUS-a, koja se fokusirala na uštede, a ne na trošenje novca za potrebe zbog kojih je novac i dodijeljen ovoj instituciji", navodi Pilav u svom odgovoru koji je u posjedu portala Radiosarajevo.ba.

Dio zatečenih sredstava, oko 32 miliona je neutrošeni tj. 'ušteđeni' novac od tranši koje je KCUS dobijao od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Oglasio se Dragan Stevanović: Zašto još nije imenovan direktor KCUS-a?

Oglasio se Dragan Stevanović: Zašto još nije imenovan direktor KCUS-a?

"Obzirom da KCUS dobija novac za tačnu namjenu pitanje je na koji način je ovaj novac ušteđen i nauštrb čega. Ovo donekle objašnjava zatečeni ogromni manjak kadra, hroničnu dugogodišnju neadekvatnu snabdjevenost apoteke KCUS-a, nezanovljenu medicinsku opremu, neadekvatne uslove za pacijente jer je novac za sve to bio predviđen i uplaćen. Drugi dio sredstava koje smo zatekli na računima su sredstva koja je KCUS dobio po posebnim projektima Federalnog ministarstva zdravstva, Kantonalnog ministarstva zdravstva i drugih institucija, a koja su prebačena KCUS-u za tačno određenu namjenu i također nisu iskorištena.

Što se tiče finansijskog poslovanja KCUS-a od mog dolaska mogu garantovati da je sve urađeno po procedurama i bilo bi mi čak i drago da se izvrši finansijska kontrola da se to i potvrdi, kako mog poslovanja, tako i poslovanja prethodnih uprava", naveo je Pilav u odgovoru koji je upućen navedenom sindikatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije