Peta Škola „EKG u praksi“: Prof. dr. Mesihović-Dinarević o opasnostima bolestima srca kod djece

0
Radiosarajevo.ba
Peta Škola „EKG u praksi“: Prof. dr. Mesihović-Dinarević o opasnostima bolestima srca kod djece
Foto: Privatni album / Peta Škola EKG u praksi

Pod pokroviteljstvom Udruženja kardiologa Bosne i Hercegovine u subotu je u Sarajevu održana je Peta Škola „EKG u praksi“ koja se odnosila na Akutni Koronarni sindrom.

Voditelj Škole su bili mr. sci. Milan Gluhović i predsjednica Udruženja prof. dr. Zumreta Kušljugić.

Škola je okupila ljekare iz cijele Bosne i Hercegovine. Razmatrana je dijagnostika i terapija infarkta miokarda kod odraslih kao i kod djece, uz najnovije smjernice, protokole i vodiče Evropskog Udruženja kardiologa.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Knjiga ‘Kardiovaskularne bolesti i oralno zdravlje’ značajan doprinos struci i nauci

Knjiga ‘Kardiovaskularne bolesti i oralno zdravlje’ značajan doprinos struci i nauci

Infarkt kod djece

U radu škole učestvovala je i akademkinja, prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević – pedijatar kardiolog.

Istakla je da je infarkt miokarda kliničko stanje koje se naglo razvija i udruženo je sa iznenadnim smanjenjem ili prekidom toka krvi u krvnim sudovima koji snabdijevaju srce, zbog različitih uzroka.

Za razliku od aterosklerotske koronarne arterijske bolesti kod odraslih pacijenata, ishemija (nedostatak kisoenika) i infarkt miokarda kod djece, često su udruženi sa anomalijama koronarnih arterija kao i urođenim srčanim anomalijama.

Kod odraslih pacijenata, elektrokardiografski, ehokardiografski i enzimski dijagnostički kriteriji jasno su definisani, a kod djece postoje neke poteškoće. Najčešći uzroci pedijatrijskog infarkta miokarda su: abnormalan polazak lijeve koronarne arterije iz plućne arterije tzv. ALCAPA sindrom / javlja se u oko 0.25-0.5% svih urođenih srčanih anomalija, ukoliko se ne tretira, u prvoj godini života mortalitet iznosi do 90% uslijed miokardne ishemije i insuficijencije mitralne valvule, što dovodi do srčanog zatajenja i Kawasakijeve bolesti. To vodi ka neophodnosti operacije za transpoziciju velikih krvnih sudova.

Nedaekvatna miokardna perfuzija uzrokuje značajan bol u grudima, stoga je izuzetno važno i neophodno utvrditi da li je bol u grudma kardijalnog porijekla ili ne; bol u grudima može biti usljed struturelne bolesti srca, upale ili aritmija. Nekada se pogrešno dijagnosticira kao rutinska dojenačaka kolika. Kod 85% ovih pacijenata, simptomi se jave u uzrastu 2. do 3. mjeseca života u vidu rekurentnih epizoda distresa, značajnog uvećanja srca na rentgen snimku, te znacima srčanog zatajenja. U neuobičajenim slučajevima, klinička slika sa simptomima ishemije miokarda može biti odgođena do ranog djetinjstva ili čak odrasle dobi.

Profesorica Mesihović-Dinarević je navela da pojava stenoze nakon hirurške korekcije anomalnog isteka lijeve koronarne arterije tj. transfera koronarne arterije na anatomsku poziciju, može imati potencijalnu ulogu i u ranoj aterosklerozi tj. ranoj koronarnoj arterijskoj bolesti.

Urođene srčane anomalije

Također, urođene srčane anomalije sa desno lijevim šantom mogu uzrokovati paradoksni embolizam. Sedentarni način života, šećerna bolest i povišen krvni pritisak, predstavljaju druge riziko faktire za ishemijsku bolest srca.

Armin Đono - mladić koji priča nadom i koji se zahvaljuje vrhunskim bh. ljekarima

Armin Đono - mladić koji priča nadom i koji se zahvaljuje vrhunskim bh. ljekarima

Neophodno je da ljekar uzme detaljne podatke o bolesti djeteta, porodičnoj anamnezi, provede protokol dijagnosike i terapije prema uzroku i kliničkom statusu pacijenta, uz kontinuiran monitoring djeteta, hospitaliziranog na jedinici intenzivne njege i terapije. Profesorica je posebno istakla da coronarna bolest -2019 (COVID-19) pandemija imala je globalni uticaj na zdravstvo, karakterizirna visokim mortalitetom i morbiditetom širom svijeta.

Tokom pandemije, akutni koronarni sindrom je potakao nekoliko kliničkih pitanja te kao rezultat kratkog praćenja pacijenata sa komplikacijama miokardnog infarkta je nešto što očekujemo u bliskoj budućnosti, stoga se i očekuje veliki napor svih zdravstvenih radnika kako bi limitirali efekte navedenog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije