Knjiga ‘Kardiovaskularne bolesti i oralno zdravlje’ značajan doprinos struci i nauci

3
Fena
Knjiga ‘Kardiovaskularne bolesti i oralno zdravlje’ značajan doprinos struci i nauci
Foto: Privatni album / Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević na promocije publikacije

Odbor za kardiovskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka i umjetnosti BiH prezentirao je danas publikaciju grupe autora ‘Kardiovaskularne bolesti i oralno zdravlje’ u kojoj se govori o utjecaju oralnog zdravlja trudnica na kardiovaskularno zdravlje djece, izdanje na bosanskom i engleskom jeziku.

Jedna od autora prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević rekla je za Fenu da je prva knjiga, na bosanskom jeziku, objavljena prošle godine, u okviru obilježavanja 70 godina ANU BiH, a sad i englesko izdanje. Okarakterizirala je to kao značajan doprinos, kako struci tako i nauci.

Ta knjiga je rezultat višegodišnjeg timskog rada medicinskih profesionalaca u Međunarodnom projektu Odbora za kardiovskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka i umjetnosti BiH, koji se provodi od 2017. u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj.

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević na promocije publikacije - undefined

Foto: Privatni album: Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević na promocije publikacije

U tom istraživanju sudjelovali su medicinski stručnjaci raznih specijalnosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Njemačke, a uključili su i kolegu iz Slovenije. Rađeno je istraživanje zdravlja trudnica (oralnog zdravlja i prehrambenih navika) i praćeno da li dijete, nakon što se rodi, ima nekih kardiovaskularnih promjena.

"To je interesantna studija, rezultat timskog rada stručnjaka (ginekologa, dijetetičara, stomatologa, pedijatra, kardiologa, nutricioniste) i polučila je interesantne rezultate koji su prezentirani u nekoliko država Evrope. Uvjerena sam da će knjige, nastale kao rezultat istraživanja, biti izvor i baza za dalja istraživanja u toj oblasti. Suština je da uočimo da li možemo, otkrivanjem novih faktora rizika, prevenirati potrebe za intenzivnim neonatalnim njegama, kao i bolestima kardiovaskularnog sistema", kazala je Mesihović - Dinarević.

‘Kardiovaskularne bolesti i oralno zdravlje - uticaj oralnog zdravlja trudnica na kardiovaskularno zdravlje djece’ objavljenja je u izdanju Akademije nauka i umjetnosti BiH, a sadrži sedam poglavlja. Autori knjige su Senka Mesihović-Dinarević, Berislav Topić, Vjekoslav Krželj, Lutvo Sporišević, Aida Ramić - Čatak, Anes Jogunčić, Senad Sarić, Grit Kristen, Samir Prohić, Sanja Jurišić, Laiana Cambj-Sapunar, Davor Petrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije