Pet delegata traži hitnu sjednicu Doma naroda zbog ukidanja akciza i manjeg PDV-a

0
Radiosarajevo.ba
Pet delegata traži hitnu sjednicu Doma naroda zbog ukidanja akciza i manjeg PDV-a
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dom naroda PS BiH

Denis Bećirović, delegat SDP-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prikupio je pet potpisa delegata za održavanje hitne sjednice ovog Doma.

Na sjednici se kao tačke dnevnog reda trebaju razmatrati Prijedlog zakona izmjenama Zakona o akcizama u BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o prezu na dodatnu vrijednost koje je usvojio Predstavnički dom.

Kolegij ovog doma (Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić) su sjednicu bili zakazali za 24. mart, a sada sjednica mora biti zakazana u roku od tri dana.

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

Bećirović je prikupio neophodnu trećinu glasova, a potpise su dali delegati iz svih klubova i pripadnici svih naroda. Delegati koji zahtijevaju hitnu sjednicu su Mladen Bosić (SDS), Zlatko Miletić (DF), Asim Sarajlić (SDA), Munib Jusufović (SBB) i Denis Bećirović (SDP).

Predstavnički dom PSBiH usvojio je po hitnom postupku ukidanje akcize na gorivo na posljednjoj sjednici na prijedlog Kluba SDP-a. Izmjenama se predviđa ukidanje naplate akcize na gorivo, što će smanjiti maloprodajnu cijenu litra goriva za 35 feninga.

Također je na sjednici usvojen Prijedlog zaona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost na prijedlog zastupnika iz SDS-a kojim se PDV na osnovne životne namirnice smanjuje sa 17 na pet posto.

Istom izmjenom podrazumjeva se i to da se povećanim PDV-om od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije