Parlament BiH usvojio prijedlog SDP-a: Prvi korak za ukidanje akciza na gorivo

8
L. M.
Parlament BiH usvojio prijedlog SDP-a: Prvi korak za ukidanje akciza na gorivo
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Ažurirano 14. marta: U naslov dodano "prvi korak" ka ukidanju akciza na gorivo.

Građani Bosne i Hercegovine mogu odahnuti. Vlasti u BiH su konačno uradile nešto što će umanjiti posljedice ekonomske krize u svijetu, ali i našoj državi, kojoj svjedočimo posljednjih dana.

Na današnjoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zastupnici su izglasali zahtjev Kluba SDP-a BiH: Saše Magazinovića, Nermina Nikšića, Nade Mladine i Zukana Heleza da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnom postupku.

Ko je Haris Behram? Mostarac se predstavljao kao biznismen i filantrop, uhapšen kao dio narkokartela

Ko je Haris Behram? Mostarac se predstavljao kao biznismen i filantrop, uhapšen kao dio narkokartela

Nakon glasanja, usvojeno je ukidanje akciza na naftne prerađevine pa će tako cijena goriva biti jeftinija za 30 do 45 feninga. Da bi izmjene zakona stupile na snagu, moraju biti usvojene i u Domu naroda PSBiH.

Kako je ranije saopćeno iz SDP-a BiH, zbog dramatičnog rasta cijena goriva, te posljedično svih esencijalnih potrepština i namirnica, Klub SDP-a BiH u Parlamentu BiH je u proceduru uputio izmjene Zakona o akcizama kojim se smanjuju cijene goriva za iznos od 30 do 45 feninga po litru.

Saša Magazinović je rekao da je argument za uvođenje akciza bilo to da će ta sredstava biti usmjerena na izgradnju autoputeva. Prema njegovim riječima, od akciza je za 3 godine prikupljeno 3.6 milijardi KM.

"Mogla su se izgraditi tri autoputa, a ta sredstva su išla za popunjavanje budžeta", rekao je Magazinović.

Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) podsjetila je na rekordne cijene goriva.

"Maksimalna cijena goriva bi u BiH trebala biti 2 KM", rekla je zastupnica Naše stranke.

Na sjednicu su došli i zastupnici iz RS jer, kako su rekli, ostavili su po strani političke razloge i žele pomoći građanima BiH. Uloženo je nekoliko amandmana, HDZ je tražio da se brišu članovi 1 i 2 te da izmjene budu na snazi narednih šest mjeseci od dana stupanja na snagu.

Amandman je usvojen. Nakon glasanja, usvojen je i Prijedlog zakona SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije