Zastupnici odlučuju danas o ukidanju akciza na gorivo i kaznama za vrijeđanje države

7
Fena
Zastupnici odlučuju danas o ukidanju akciza na gorivo i kaznama za vrijeđanje države
FOTO: Fena / Predstavnički dom PS BiH sa ranijih sjednica

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra zahtjev poslanika Snježane Novaković-Bursać i Jakova Galića da se Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida razmatra po hitnom postupku.

U predloženom zakonu navedeno je da se njime uređuje zabrana zloupotrebe pojma genocida, na način da se zloupotreba pojma genocida propisuje kao novo krivično djelo, kao i krivična sankcija za navedeno djelo.

Također se navodi da, „ko govori ili piše ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja o genocidu, omalovažavajući ili izlažući javnoj poruzi Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko Distrikt BiH, kao i grupu osoba ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, a na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv BiH, RS-a, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH, kao i takve grupe osoba ili člana te grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Trebao bi biti razmatrani zahtjev poslanika Snježane Novaković-Bursać, Nebojše Radmanovića, Obrena Petrovića, Sanje Vulić, Dragana Bogdanića i Ljubice Miljanović da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost razmatra po hitnom postupku.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od 10 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće živitinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, homogenizovana dječija hrana.

Također, predlaže se da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara među kojima su: visokokvalitetna vina (uključujući pjenušava vina) i alkoholna pića; visokokvalitetne cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, toaletne vode i kozmetika, uključujući proizvode za ljepotu i šminku; odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti; pirotehnički proizvodi za vatromete; oružje...

Definirano je da predložena rješenja imaju ograničen rok primjene, do 31. decembra 2022. godine, do kada se, kako navode predlagači, očekuje stabilizacija ekonomskih prilika.

Predstavnički dom državnog parlamentra trebao bi razmatrati i zahtjev poslanika: Saše Magazinovića, Nermina Nikšića, Nade Mladine i Zukana Heleza da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnom postupku.

Kako je ranije saopćeno iz SDP-a BiH, zbog dramatičnog rasta cijena goriva, te posljedično svih esencijalnih potrepština i namirnica, Klub SDP-a BiH u Parlamentu BiH je u proceduru uputio izmjene Zakona o akcizama kojim se smanjuju cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

"Kako bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, predlažemo promjenu člana 17. spomenutog Zakona koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude 0 KM. Naime, Bosna i Hercegovina naplaćuje nekoliko vrsta akciza i putarina na gorivo. Naša namjera je da se ukinu akcize na sve vrste goriva. U pitanju je poresko opterećenje koje nema jasnu namjenu i svrhu, već ide direktno u tekuću budžetsku potrošnju", navode iz SDP-a.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, koji je predložio poslanik Denis Zvizdić, a koji predviđa da će se ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju državu Bosnu i Hercegovinu, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniti kaznom zatvora do jedne godine.

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da je krivično djelo koje definira sankciju za povredu ugleda države propisano u krivičnom zakonodavstvu svih zemalja regiona i većine zemalja članica Evropske unije.

Dodaje se da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu koja nema u svom KZ-u propisano krivično djelo "povreda ugleda države".

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i nekoliko izvještaja, kao i poslaničkih inicijativa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije