Nafta na berzi skočila više od 20 posto: Evo kakve su jutros cijene goriva u BiH

4
A. S.
Nafta na berzi skočila više od 20 posto: Evo kakve su jutros cijene goriva u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Gužve na benzinskim pumpama u Sarajevu

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice skočile više od 20 posto, na najviše razine u više od 10 godina, jer bi zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Rusije isporuke iz Rusije mogle pasti, dok je potražnja i dalje snažna.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošle sedmice 21 posto, na 118,11 dolara, najvišu razinu od februara 2013. godine.

Na američkom tržištu barel je poskupio 26 posto, na 115,68 dolara, najvišu razinu od septembra 2008. godine.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Najveći sedmični skok cijena od polovine 2020. godine uslijedio je nakon što su SAD i saveznici uveli sankcije Rusiji koje su, iako nisu usmjerene na prodaju ruske nafte i plina, ipak stisnule njezinu industriju i prijete smanjenjem opskrbe u idućim mjesecima.

Naravno, cijena na svjetskim tržištima odrazila se i na cijene goriva u Bosni i Hercegovini, pa je tako sve bliža pragu od 3 KM.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata 3. marta u Federaciji BiH bio je sljedeći:

- Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,41 do 2,81KM/litru;
- Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,51 do 2,81KM/litru.

U manjem bh. entitetu RS tokom vikenda je cijena litre benzina na pojedinim pumpama premašila granicu od 3 KM i iznosila je 3.09 KM.

"Napominjemo da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu.

Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine: www.fmt.gov.ba.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, dao je svoju analizu trenutnih dešavanja i projekciju šta Bosnu i Hercegovinu čeka u narednom periodu.

"Moja neka predviđanja su da će litar benzina ići 3.20 KM. Zanimljivo, u ovom trenutku skuplje je gorivo u BiH nego u Hrvatskoj, i trenutno je 11,29 kuna za litru dizela, to iznosi oko 2,92 KM", kazao je Bečarević za naš portal. 

Na našu konstataciju da na pojedinim pumpama litar goriva iznosi 2,61 KM, Bečarević je rekao da su to stare zalihe goriva.

"Zalihe će se potrošiti i cijene će se uskladiti. Prosječna cijena je 2.96 KM, odnosno maksimalna 3,06 KM. Nikada nije skuplje gorivo u BiH nego u Hrvatskoj", dodao je Bečarević za Radiosaajevo.ba

U našoj galeriji, pogledajte gdje je najjeftinije, a gdje najskuplje gorivo jutros. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije