Predstavnički dom usvojio smanjenje PDV-a na osnovne namirnice, evo za koliko

1
L. M.
Predstavnički dom usvojio smanjenje PDV-a na osnovne namirnice, evo za koliko
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Parlamentarna skupština BiH

Nakon što su izglasali prijedlog zakona kojim se ukidaju akcize na gorivo, zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji su predložili zastupnici SDS-a.

Zakon je razmatran po hitnom postupku, za je glasalo 27, suzdržana su bila četiri, a glasova protiv nije bilo.

Prijedlogom zakona se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Ovim zakonom predviđeno je da se po višoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuje luksuz

Prijedlog zakona će stupiti na snagu ako ga usvoji i Dom naroda.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je uoči sjednice rekao da je ovo mjera koja bi ublažila siromašenje stanovništva i pomogla najugroženijim kategorijama u ovom dramatičnom trenutku.

"Moramo da damo adekvatan odgovor na krizu i nadamo se da ćemo dobiti podršku poslanika za ovaj naš prijedlog. Važno je da se kao i druge zemlje u regionu i cijelom svijetu probudimo, budemo konkretni i da donesemo neophodne sistemske mjere koje će održati ekonomiju zemlje, podržati poljoprivrednike i sve građane da u ovoj krizi mogu da prežive", poručio je Šarović.

SNSD je uputio amandman da stopa PDV-a ipak bude 10 posto, ali nije usvojen nakon glasanja.

Na sjednici je razmatran i Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid koji je u parlamentarnu proceduru uputio SNSD, ali nije usvojen. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije