PEN Centar BiH: Reagujte na vrijeme, prije nego sve izmakne kontroli

0
Radiosarajevo.ba
PEN Centar BiH: Reagujte na vrijeme, prije nego sve izmakne kontroli
Foto: Velija Hasanbegović/Radiosarajevo.ba / Zastava BiH

P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini upozorio je danas domaću i međunarodnu javnost da politička kriza u Bosni i Hercegovini, uzrokovana višedecenijskim destruktivnim djelovanjem radikalnih nacionalističkih politika, eskalira do te mjere da direktno ugrožava mir i sigurnost.

Kako su naveli u saopćenju, oblaci rata o kojem se, pod utjecajem opasne retorike pojedinih političara, otvoreno govori u javnosti, opet su se nadvili nad Bosnom i Hercegovinom, a zlo isključivog nacionalizma i šovinizma ponovo prijeti oružanim sukobima.

U nastavku pročitajte saopćenje: 

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

"P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini stoga najoštrije osuđuje krajnje ozbiljne prijetnje miru i ustavnom poretku BiH, koje posljednjih dana izriču pojedini visokopozicionirani bosanskohercegovački političari, prvenstveno član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik.

Politika eskalacije sukoba, militantna i secesionistička retorika koja je prati, najava konkretnih akcija u cilju destabiliziranja i razbijanja zemlje te uvođenja pravnog haosa, unosi nemir u ionako nesigurno društvo koje se desetljećima urušava djelovanjem upravo takvih neodgovornih političara, koji su zarad ostanka na vlasti očito spremni na sve, pa i na to da zemlju ponovo dovedu na ivicu rata da bi zaštitili sebe.

Sve ovo se događa tačno trideset godina nakon što je osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić u svom čuvenom govoru u Parlamentu RBiH, u sličnom retoričkom modusu, najavio rat, u kojem će 100.000 građana naše zemlje izgubiti život, a biti raseljeni milioni ljudi, i koji će za posljedicu imati najstrašnije zločine, uključujući i genocid, te za sobom ostaviti uništeno i duboko traumatizirano društvo. Kad gospodin Dodik u svojim najnovijim nastupima direktno najavljuje scenarije s početka devedesetih godina, onda to predstavlja najgrublji udar na mir u BiH i neposredno ugrožavanje sigurnosti i slobode svih građana.

Pozivamo sve relevantne domaće i inostrane faktore, i međunarodnu zajednicu, ali i pravosudne institucije u zemlji, da hitno spriječe dalju eskalaciju, sankcioniraju odgovorne i da ovaj put, za razliku od devedesetih godina, djeluju na vrijeme, prije nego što razvoj situacije izmakne kontroli. Također pozivamo sve odgovorne da potrebnim reformama uklone strukturalne pretpostavke koje generiraju ovakvu atmosferu neprestanog konflikta. Na svima njima je velika historijska odgovornost za ono što će se događati u narednim danima i sedmicama", navodi se u saopćenju PEN Centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije