Najutjecajnije udruženje pisaca: PEN Centar BiH predstavio nove članove

Radiosarajevo.ba
Najutjecajnije udruženje pisaca: PEN Centar BiH predstavio nove članove
Arhiv / PEN centar

Skupština PEN Centra Bosne i Hercegovine je na redovnoj godišnjoj sjednici za 2020. godinu donijela niz odluka u cilju kvalitetnijeg budućeg rada udruženja.

Prva od njih svakako je osnivanje Odbora za spisateljice PEN Centra u BiH, po uzoru na PEN International Women Writers Committee.

Prema riječima voditeljice ovog odbora, ujedno autorice njegovog osnivačkog memoranduma, bh. književnice i članice PEN Centra u BiH Lejle Kalamujić:

"Odbor za spisateljice osniva se po ugledu na istoimenu organizaciju Međunarodnog PEN Centra, a ima za cilj promicati probleme s kojima se suočavaju spisateljice u BiH.Posebnu pažnju želimo posvetiti pitanjima rodne neravnopravnosti u bh. društvu, te izazovima s kojima se spisateljice (ali i žene uopće) suočavaju kako u privatnoj, tako i u javnoj sferi svog djelovanja. Smatramo da osnivanjem ovog odbora možemo doprinijeti osnaživanju i umrežavanju spisateljica, te poticati na pozitivne promjene u našem društvu. Odbor za spisateljice pri PEN-u BiH nastojat će širiti svoju mrežu, te sarađivati sa ostalim odborima Međunarodnog PEN Centra, ali i drugih organizacija koje promiču ideje ravnopravnosti i slobode pisaca i spisateljica u cijelom svijetu."

Kako navode, neizmjerna je čast za bh. PEN Centar poželjeti dobrodošlicu višestruko nagrađivanim i međunarodno priznatim književnicama, novim počasnim članicama Dubravki Ugrešić i Svetlani Slapšak.

"PEN Centar u BiH iznimno je ponosan na prijem ukupno 20 novih članova našeg udruženja, te srdačnu dobrodošlicu i uspješnu buduću saradnju želimo cijenjenim: Dževadu Karahasanu, Almiru Bašoviću, Vahidinu Preljeviću, Mehmedu Đedoviću, Ajli Demiragić, Dinku Krehi, Elmi Tataragić, Edinu Krehiću, Faizu Softiću, Marijanu Grakaliću, Dariji Žilić, Nadiji Rebronji, Gorčinu Dizdaru, Lani Bastašić, Matiji Bošnjaku, Tanji Šljivar, Alidi Bremer, Ervinu Jahiću, Emsuri Hamzić i Seidi Beganović", poručeno je iz ovog udruženja pisaca.

U njihovom zaključku stoji da će, skupa s novim članstvom, težiti što uspješnijem radu u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije