... / Nova dva bh. književnika napustila PEN centar BiH

27. 05. 2020. u 08:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

Dragan Marijanović i Mladenko Marijanovićbosanskohercegovačka književnika napustila PEN centar.

To je ukupno šesto napuštanje i ispisanje iz članstva ovog udruženja književnika i intelektualaca.

Podsjetimo, PEN centar BiH prethodno su napustili Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Ivica Đikić i Željko Ivanković.

Oni su poslali obavještenja PEN centru poručivši kako ih se više ne treba smatrati članovima ove najuglednije književne institucije u svijetu. 

Ivanković, Jergović i Lovrenović među osnivačima su ovoga centra P.E.N.-a u opsjednutom Sarajevu 31. listopada 1992. godine.

Oni su svoje brisanje iz članstva obrazložili nezadovoljstvom zbog pisma koje je grupa članica i članova PEN centra objavila 9. maja, kada su se suprotstavili održavanju mise u sarajevskoj katedrali za žrtve Bleiburga.

Sve to je izazvalo polarizaciju bh. javnosti, gdje su se jedni svrstali na stranu protivnika, a drugi zagovornika održavanja mise u središnjoj sarajevskoj crkvi, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić.

Dragan Marijanović - undefined

Foto: Bljesak.info: Dragan Marijanović

Književnik Dragan Marijanović poslao je pismo PEN centru koje prenosimo u cijelosti:
"Ovim vas putom molim da izbrištete moje ime s popisa članova P.E.N. Centra u BiH, s današnjim nadnevkom iz razloga koje više ni samome sebi ne mogu i neću prešućivati a koji su, evo, zadnjih dana vidljivi svakomu tko prati ove rasprave, a koje su se od najave mise za stradale tijekom blajburških zbivanja pa do današnjeg dana pretvorile u nešto s čim P.E.N. i nema toliko veze, baš kao ni ta misa, a prostor su, uz neke dobronamjerne intelektualce, dijelom zaposjele i osobe, barem mi se tako čini, željne samopromocije. Možda će sve biti lakše kada se, i ako se, za fašizam i antifašizam nađu neki noviji pojmovi. Ideologiziranje će se dotad očito vrtjeti po starim matricama", poručio je u svom pismu Dragan Marijanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA