Predsjednik PEN-a Kujović o istupanju Jergovića, Lovrenovića, Đikića i Ivankovića

Radiosarajevo.ba
Predsjednik PEN-a Kujović o istupanju Jergovića, Lovrenovića, Đikića i Ivankovića
Foto: Bookstan / Asmir Kujović

Predsjednik PEN Centra Bosne i Hercegovine Asmir Kujović u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je odluku uglednih književnika Miljenka Jergovića i Ivana Lovrenovića, a ranije i Ivice Đikića i Željka Ivankovića, inače predsjednika Skupštine PEN Centra da napuste ovu najugledniju književnu instituciju u svijetu.

Osnovna poruka

Podsjetimo, oni su kao razlog napuštanja naveli taj što je PEN centar digao glas protiv održavanja komemorativne mise za Bleiburg u Sarajevu.

Piše: F. V.

"Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Željko Ivanković i Ivica Đikić spadaju u red naših najuglednijih književnika i intelektualaca i neizmjerno mi je žao zbog njihovih ostavki, još uvijek sam zatečen s obzirom da je predsjednik Skupštine P.E.N. Centra u BiH Željko Ivanković bio upoznat s time kako je došlo do potpisivanja protestnog pisma u povodu mise za Bleiburg koje je inicirala jedna grupa članova P.E.N.-a na Dan pobjede nad fašizmom. Ovu peticiju nije inicirala Uprava P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, niti ga je potpisao P.E.N. kao institucija, već isključivo njegovi potpisnici, navedeni imenom i prezimenom. Grupa naših članova je pokrenula potpisivanje ove peticije u prijepodnevnim satima 9. maja i traženo je od članova da se izjasne u toku dana, tako da niko od nas potpisnika, nažalost, nije bio u prilici da dopunjuje ili mijenja tekst protestnog pisma. Među inicijalnim potpisnicima bila je potpredsjednica P.E.N.-a Andrea Lešić koja je koordinirala u sastavljanju teksta", pojasnio je Asmir Kujović.

Uvreda za žrtve NDH

Prema njegovim riječima, spomen žrtvama tragedije u Bleiburgu može se protumačiti i kao odavanje počasti ustaškim zločincima i stoga sam se ja načelno složio s onim što je bila osnovna poruka ovog pisma, "iako bi se tome što je u njemu rečeno moglo još štošta dodati".

"Očito se radi o nerazumijevanju temeljne poruke koju smo iznijeli, bez obzira na stilističke finese koje su mogle biti i drugačije. Znamo da je u Bleiburgu počinjen masovni zločin, da je pored oficira odgovornih za zločine NDH stradao i veliki broj civila i mobilisanih vojnika koji su samo izvršavali naredbe svojih pretpostavljenih, a prema svim kodeksima časti, i modernim i onim iz starijih vremena, nije moralno ubiti (bez ikakvog suđenja) zarobljenog vojnika. Sa druge strane, valja uzeti u obzir da se ovakvom jednom komemoracijom u javnost šalje jedna dvosmislena poruka, sa nepriličnim konotacijama koje su uvredljive za sve žrtve NDH režima. Vrijedi podsjetiti da su Austrija i dio austrijske Crkve u Koruškoj zabranile ovakve skupove, zbog mogućih zloupotreba koje bi imala za cilj rehabilitaciju zločinačkog nacističkog režima", naveo je Kujović.

Ko su potpisnici

Prema njegovim riječima, on nema ništa protiv da se otvaraju i druge teme iz prošlosti.

"Inače, ja sam za to da se o zločinima Titovih partizana javno govori, i o fojbama u Istri i Sloveniji gdje je prema navodima italijanskih istoričara pobijeno na hiljade italijanskih civila, i o Folksdojčerima u Vojvodini i Hrvatskoj, i o zločinima i masovnim egzekucijama u srbijanskim gradovima i u Sandžaku, gdje su takođe strijeljani brojni civili (u Novom Pazaru, naprimjer, njih preko hiljadu) ", zaključio je Kujović.

Inače, pismo su objavili 9. maja povodom Dana pobjede nad fašizmom, a u njemu je navedeno:

Mi, doljepotpisani članovi i članice P.E.N. Centra u Bosni i Hercegovini, povodom evropskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog P.E.N.-a. Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže.

Pismo su potpisali Adisa Bašić, Aleksandra Čvorović, Amir Brka,Amira Sadiković, Andrea Lešić, Andrej Nikolaidis, Anisa Avdagić, Asmir Kujović, Bjanka Alajbegović, Damir Arsenijević, Darko Cvijetić, Elma Porobić, Elvedin Nezirović, Emina Žuna, Enver Kazaz, Ervin Mujabašić, Fadila Nura Haver, Ferida Duraković, Goran Sarić, Goran Simić, Izet Perviz, Jasmina Husanović, Jasna Šamić, Lejla Kalamujić, Ljubica Ostojić, Mirsad Sijarić, Mustafa Zvizdić, Nedžad Ibrahimović, Nidžara Ahmetašević, Predrag Finci, Sanja Šoštarić, Selvedin Avdić, Senada Kreso, Senadin Musabegović, Senka Marić, Šejla Šehabović, Tanja Miletić Oručević, Tanja Stupar Trifunović, Tarik Haverić, Vladimir Arsenić, Zlatko Dizdarević i Zvonimir Radeljković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije