Ja mislim / Dr. Borislav Despot pisao Miljenku Jergoviću: Đavo je uvek u detaljima...

22. 05. 2020. u 11:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1979

Evo, već tri dana "pušim utisak da mi je neko zamotao Drinu u kutiju (čuvenog!) sarajevskog Marlbora".

Piše: Dr. Borislav Despot

Nisam ni pomislio da voljeni Jergović drži ispeglanu crnu uniformu u ormaru, nebrojeno puta je do pre neki dan izgovorio i napisao šta misli o "spremnima".

Možda BH Pen Centar stvarno ima hrpu problema, možda je to lako dokazivo i proverljivo.

Imam par nedoumica u vezi odapetih strela s "pobunjenicima koji opale po rodnom gradu", ma koji da je. Ostavio sam i ja, kao i svako ko je otišao iz rodnog grada hrpu problema kod kuće. Ipak, pravim jasnu distinkciju između aktuelnih režima na vlasti, tiranije raznih glupaka i onog vedrog, nasmejanog, kosmopolitskog neuništivog slobodarskog duha zbog kog tako gorljivo NE DAM na Beograd!

Neka je moj Bg i samo 20 časnih pojedinaca (a mnogo ih je više) - to je dovoljan razlog da "digne zvezdu na svoj steg".

Pitanje svih pitanja za Miljenka ostaje, poznajući njegov ukupni književni opus i javni govor, kako baš sarajevska zadušno-blajburška Misa ispade taj nesrećno odabrani "turning point" koji je "provocirao" istupanje iz BH Pen Centra?!?!

Šta to nisam razumeo?!?!

Šta je sporno u pisanom protestu BH PEN Centra protiv blajburško-ustaškog derneka u zlonamerno odabranom Sarajevu?!

Kud se čekalo sve ove godine i odabralo "antifašističko-antipen" skretanje baš na ovom "križnom putu"?

Kako je to, do pre neki dan "Kraljević Miljenko (is)trpeo trulež u državi Danskoj"? Da li je bilo moguće "pljunuti po nepodobnim penovcima" i gradskim fašistima među pripadnicima (danas) najbrojnijeg sarajevskog naroda recimo 15. augusta ili (možda) nekog sunčanog rujanskog popodneva?

Nisam ni građanin ni advokat Sarajeva i nije važno što ga volim, to je moj lični "problem". Bitan je princip jer đavo je uvek u detaljima.

Ako u Jergovićevom Sarajevu ima Bošnjaka fašista, a ima ih sigurno, kako se oni zovu i prezivaju - da im SVIMA zajedno je.emo mater?! Kako je to Miljenko odabrao Urbi et Orbi obznaniti da je broj (preostalih) Hrvata u Sarajevu ravan statističkoj greški baš na ovu "tužnu obljetnicu"?!  Ako je to znao i ranije, kao i eventualnu "činjenicu da BH PEN smrdi", zašto ga (BH PEN) nije napustio npr. prošle godine?!

Ne treba dokazivati da Sarajevo nije isto kao pre 30 godina iz perspektive sva tri zavađena plemena ali kako da onda ne postavim pitanje ko je sve i na koji način tome doprineo? 

Zar je (Miljenkov?!?!) Zagreb isti kao pre tri decenije? Bolji?! Ili Beograd, kako god.

Znam da Jergović nije ustaša, ali zašto bacati ružnu ljagu na rodni i danas (bez premca!) NAJANTIFAŠISTIČKIJI grad u bivšoj Jugoslaviji ovako ogavnom, nesrećno odabranom "blajburškom simbolikom"?!?!

Šta su to pogrešno, uvredljivo i "fašističko" uradili onih pet-šest hiljada časnih pojedinaca i građana Sarajeva koji su antifašističkim protestom prošle nedelje branili obraz svih nas i nisu dozvolili da im se ološi pose.avaju na traume ustaškog terora iz prošlosti?! 

Sve je gorepomenuto Jergovićevo pravo i lični izbor.

Prilično sam siguran i u Miljenkove časne namere ali mi se POVRAĆA OD (slučajno odabrane?!?!) SIMBOLIKE! Da li je onda "sve oprošteno" i Peteru Handkeu?!

Mislim da su javnosti ipak potrebna podrobnija objašnjenja ovog protestnog čina četvorke umetnika za koji Jergović vrlo dobro zna(o) da će žestoko ustalasati SFR Region.

Blajburg je danas (između ostalog) "Tompsoniranjem i ustaškom koketerijom" svakom časnom pojedincu postao stereotip renesanse zlikovačkog režima i njegove vojske koja je iza sebe ostavila stotine hiljada NEVINIH žrtava. Ne znam gde su blajburške suze dobrodošle, ali sigurno nisu za Sarajevo, to je nedvosmisleno SRAČUNATA provokacija svih građana tog grada, a to bi ROĐENI SARAJLIJA Miljenko Jergović morao da zna.

Ovakvim "prkosnim" odabirom motivacije i datuma za napuštanje BH PEN-a mu sva argumentacija nepotrebno dobija sasvim drugu konotaciju i smisao u očima javnosti i čitalačke publike.

Zašto bacati makar i najmanju senku sumnje na motivaciju za (inače) potpuno suvereni čin ličnog izbora?
Što se mene tiče: Blajburg smrdi - smrt fašizmu!

P.S. Stvaralaštvo ostale trojice koja su istog dana i istim povodom istupila iz BH PEN-a mi ne znače ni blizu kao Jergovićevo, zato ih nisam spominjao premda su pitanja (i moj posledični rebus) ista za svu četvoricu.

Setiću se (razume se - cinično) recimo da je Gospodin - Drug Lovrenović o Blajburgu sigurno mislio isto i pre raspada SFRJ dok je u fotelji direktora sarajevske "Svjetlosti" vedrio i oblačio o podobnosti tekstova i rukopisa za (s)tiskanje!

(Dr. Borislav Despot, ugledni je ljekar iz regije, trenutno na privremenom radu u Dubaiju. Tekst objavljujemo uz dozvolu autora)

NEMA KOMENTARA