Reading Balkans 2020 / PEN Centar BiH organizira književnu večer s Jasminom Topić

17. 07. 2020. u 09:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Gošća rezidencijalnog programa za pisce i spisateljice Reading Balkans 2020 u mjesecu julu je književnica i novinarka iz Srbije Jasmina Topić.

PEN Centar u BiH ovu književnu večer posvećuje njenom stvaralaštvu, a bit će održana u petak, 24. jula, u 18 sati, u dvorištu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Razgovor s gošćom vodit će pjesnikinja Bjanka Alajbegović.

Publika će imati priliku dobiti primjerak zbornika poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije Rukopisi, kao i primjerke djela savremenih srpskih pjesnika iz pančevačke edicije.

Prema riječima pjesnika, prevodioca i urednika izdavačke djelatnosti KCNS-a Alena Bešića, poezija Jasmine Topić iluminira na jedan novi način sentimentalno sagledavanje svijeta, i povratak unutrašnjem, često mračnom i nesagledivom putu samoanalize. Također, ona ispituje granice pjesničkog subjekta i njegovog Ja, eksperimentirajući sa sposobnošću čitaoca da percipira i sagleda razgranatost/višeslojnost pjesničkih slika.

Pjesme Jasmin Topić su prevedene na slovenački, makedonski, poljski, engleski, portugalski i njemački jezik. Živi u Pančevu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA