Pećanin: 'Bošnjački lider' i dvojica njegovih adlatusa (ne)svjesni posljedica izdaje

9
Radiosarajevo.ba
Pećanin: 'Bošnjački lider' i dvojica njegovih adlatusa (ne)svjesni posljedica izdaje
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Senad Pećanin

Ugledni bh. novinar i advokat Senad Pećanin govorio je o izbornom aparthejdu u pripremi u BiH za Face TV.

"Nikada, od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bosna i Hercegovina nije bila u većoj krizi i, istovremeno, nikada njene međunarodne pozicije nisu bile bolje. Najveći dio 'zasluga' za prvu činjenicu pripadaju, prije svega, Miloradu Dodiku, Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću; druga je rezultat ruske agresije na Ukrajinu, koja je primorala i Sjedinjene Države i Evropsku uniju da konačno uvide i sebi priznaju da je ključni izvor kontinuirane krize u Bosni i Hercegovini ruska, beogradsko-zagrebačka, srpsko-hrvatska koalicija, sa Dodikom i Čovićem kao 'izvođačima radova' na terenu", ističe Pećanin, piše Face.ba.

Ovo stanje, samo naizgled paradoksalno, proizvod je odlaska Angele Merkel iz ureda njemačkog kancelara te konačnog razumijevanja Evropske unije da zahtjevi Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića, te Dodika i Čovića,mišljenja je Pećanin i ističe najjaču podršku imaju imaju u Moskvi, Budimpešti i Pekingu, kao i aktivnog angažmana Velike Britanije.

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

"Zato je međunarodna pozicija čak i ovako blokirane države poput današnje Bosne i Hercegovine bolja od karikaturalno imperijalne Hrvatske te Putinovog 'balkanskog Kazahstana' – Srbije.

Ono što pak otežava situaciju u kojoj se nalazi država Bosna i Hercegovina, čineći i očuvanje mira u njoj i njenu održivost neizvjesnom, jeste ključna uloga onih političkih aktera koji sebe nazivaju bosanskim ili probosanskim. To se, prije svega, odnosi na lidera bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića. Ako bi u čitavoj bošnjačkoj historiji trebalo tražiti nekompetentnijeg, nemoralnijeg, nesposobnijeg i podlijeg nacionalnog lidera, vjerovatno bi najmanje rizično tipovanje bilo upravo ono na Izetbegovića mlađeg", tvrdi Pećanin.

Boljeg, u obilju dokaza koji nudi Izetbegovićeva vladavina, od najsvježijeg, aktuelnog dokaza, ne treba tražiti; njegovo pristajanje na pregovore o promjeni Izbornog zakona po diktatu HDZ-a i zvaničnog Zagreba (vidjeti pod: 'Mostarski sporazum', Izetbegović – Čović, od 17. juna 2020.) – upravo je to, tvrdi Pećanin.

"Dakle, 'legitimno predstavljanje naroda' kao nastavak etničke teritorijalizacije Bosne i Hercegovine, kao siguran metod njenog nestanka, ovaj put kroz lukavu strategiju promjene Izbornog zakona, historijski je zločin i izdaja temeljnih interesa opstanka države Bosne i Hercegovine, svih njenih građana koji je vole i osjećaju svojom domovinom te naposljetku – Bošnjaka.

Analiza okolnosti u kojima Izetbegović i njegovi epigoni prihvataju da uopće pregovaraju o ucjeni HDZ-a upućuje na samo jednu dilemu: da li se radi samo o podmukloj izdaji Bosne i Hercegovine i pristanku na njenu definitivnu etničku podjelu, izdaju njenih građana i Bošnjaka, u koje se javno kunu; je li riječ o njihovom političkom diletantizmu ili pak o vlastitim interesima u kreiranju muslimanske državice ('prosperitetne zemljice Bosne') kao kratkoročnoj etapi ka konačnom nestanku muslimana na ovim prostorima", tvrdi Pećanin.

Umjesto jokera 'zovi', kao pomoć u odgovoru na ovo pitanje, Pećanin smatra da je dovoljno samo analizirati nekoliko posljednjih poteza Bakira Izetbegovića.

U trenutku:

– kada su rezultati dvogodišnjeg prioritetnog, histeričnog angažmana svih državnih institucija i organa Hrvatske ( uključujući i kokainsko-šovinističke bljuvotine Zorana Milanovića) na podršci Evropske unije na uvođenje izbornog etničkog aparthejda u BiH – mizerni;

– kada Milorad Dodik vrši smotru ostataka jedinica Ratka Mladića, otvoreno poduzimajući praktične korake na secesiji Republike Srpske;

– kada hrvatski zahtjevi za promjenama Izbornog zakona nemaju prođu ni u Evropskoj uniji ni u Berlinu ni u Evropskom parlamentu ni u Vijeću Evrope ni u Venecijanskoj komisiji;

– kada su Milorad Dodik i Dragan Čović raskrinkani kao saveznici Vladimira Putina u Bosni i Hercegovini;

– kada Milorad Dodik uporno Bošnjake naziva muslimanima, a Dragan Čović tvrdi da Bošnjaci žele islamsku državu...

...dakle, u ovakvim okolnostima Bakir Izetbegović, građane i Bošnjake preplašene izbijanjem novog rata, umiruje izjavom da će on podršku zatražiti od – islamskog svijeta?!

Samo prihvatanje pregovora o promjeni Izbornog zakona po diktatu HDZ-a i Zagreba, u trenutku kada je država bukvalno paralizirana od tandema Dodik – Čović, u času kada visoki predstavnik međunarodne zajednice javno i jasno da jasnije ne može biti (u trenutku dok 'bošnjačka pamet' oličena u Izetbegoviću, Fahrudinu Radončiću i Elmedinu Konakoviću u Neumu 'pregovara') poručuje da će izbori biti održani bez obzira na ishod 'pregovora', kada EUFOR pojačava svoje snage, a NATO avioni lete nad Banja Lukom, upućuje na zaključak da su 'bošnjački lider' i dvojica njegovih adlatusa (ne)svjesni posljedica izdaje.

Naime,tvrdi Pećanin ovo već predstavlja modus operandi Izetbegovićeve politike: prvo smišljeno pruži golemi doprinos paralizi državnih institucija, a onda spremnost na prihvatanje izbornog aparthejda koji bi zapečatio sudbinu cjelovite države pravda nužnošću okončanja – paralize države! 

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije