Izetbegović nakon sastanka: Dodik je obećao da nema govora o secesiji

8
Radiosarajevo.ba
Izetbegović nakon sastanka: Dodik je obećao da nema govora o secesiji
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, lider SDA nakon sastanka sa Josepom Borrellom, visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i Draganom Čovićem, liderom HDZ BiH, obratio se javnosti.

Od bh. zvaničnika se tražilo niz stvari, između ostalog i da BiH prati stavove EU što se tiče Ukrajine. 

"Gospodin Borrell je imao vrlo jasne zahtjeve, očekivanja od Dodika, Čovića i mene. Tražio je od Čovića i mene da uložimo jasne napore da usvojimo izmjene Izbornog zakona, a od Dodika je opetovano zatražio da izvrši deblokadu državnih institucija, da odsustane od ovoga što u NSRS. Dodik je obećao da nema govora od secesije, nikakve podjele zemlje, da će poštovati Ustav BiH onako kako ga on razumije", kazao je Izetbegović. 

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Naglasio je kako je Borrell znakovito naglasio da će se sve što se radi u RS protiv BiH završiti. Izetbegović je kazao kako nije dobro što se mnoge stvari rade iza zatvorenih vrata. 

Najavio je i da će se danas sastati sa Nerminom Nikšićem gdje će razgovarati o Izborom zakonu BiH. 

"Pregovaramo o svemu, Predsjedništvu BiH, Domu naroda i onome što mi insistiramo kao SDA, jeste funkcionisanje Federacije", kazao je Izetbegović između ostalog. 

On smatra kako je kompromis moguć. "HDZ je pristao da se govori o Domu naroda kao vitalnom nacionalnom interesu", tvrdi Izetbegović. 

Kazao je kako je Borrell spomenuo Ukrajinu i aktuelna dešavanja, gdje kako naglašava Izetbegović, Dodik u tom kontekstu kazao da će učiniti sve da se sačuva mir u Bosni i Hercegovini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije