Pećanin se zbog Čovića prisjetio sporazuma Karadžić-Boban: O ovome se radi

1
F.V.
Pećanin se zbog Čovića prisjetio sporazuma Karadžić-Boban: O ovome se radi
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Senad Pećanin

O ovome se radi, kako onda tako i danas, napisao je danas na društvenim mrežama ugledni bh. novinar i advokat Senad Pećanin osvrćući se na obraćanje predsjednika HDZ-a BiH i predsjedavajućeg Doma naroda BiH, Dragana Čovića, poslanicima Narodne skupštine RS.

Pećanin se na ovaj način prisjetio sporazuma lidera bosanskih Srba i osuđenika za genocid i ratne zločine Radovana Karadžića i preminulog čelnika tzv. Herceg-Bosne Mate Bobana iz maja 1992. godine.

U sporazumu je stajalo da je "naša namjera da miroljubivo i dogovorno rješavanje svih spornih pitanja, uključujući i graničnu liniju između naše dvije konstitutivne jedinice – hrvatske i srpske jedinice u BiH".

Objavljen snimak: Pogledajte kako su "Pink Panteri" pljačkali u Grčkoj

Objavljen snimak: Pogledajte kako su "Pink Panteri" pljačkali u Grčkoj

"Insistiramo na tome da se razgraničenje pod arbitražom izvrši do dogovorenog datuma, 15. maja 1992, godine. Imajući u vidu gore navedeni sporazum, nema više razloga za orućani sukob između Hrvata i Srba na cijeloj teritoriji BiH", stajalo je uz, ostalo u sporazumu.

Poznata je kasnija hrvatsko-srpska saradnja u BiH, čak i u vrijeme pada tzv. republike srpske krajine u Hrvatskoj.

Član Predsjedništva BiH Ivo Komšić ranije, je, također, primijetio paralele između saradnje Karadžića i Bobana i danas Dodka i Čovića.

"Čović i Dodik imaju potpisan sporazum o saradnji i to nije tajna, kao što je Tuđman imao s Miloševićem a Boban s Karadžićem. Čović to ne krije, on se poziva na Tuđmanovu politiku prema BiH, on se ne odriče Herceg- Bosne koju je Haški sud proglasio zločinačkom tvorevinom", rekao prof- Komšić.

Podsjetimo, Čović je rekao da mu je čast što je odgovorio na poziv Nedeljka Čubrilovića i Milorada Dodika da dođe u NSRS i "kaže riječi svima u RS". Poručio je Srbima da "čuvaju RS", ali da drže otvorena vrata za ostale narode u tom bh. entitetu RS.

Zanimljivo je da se Čović nije osvrtao na sve tegobe kroz koje su prolazili bh. Hrvati, povratnici u RS, kao i predstavnici Katoličke crkve, zajedno sa Bošnjacima. Otud se ovaj čin na simboličan način smatra tek podrškom Dodiku i njegovoj politici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije