Zastupnički dom PSBiH: Izabrano novo Vijeće ministara

O. K.
Zastupnički dom PSBiH: Izabrano novo Vijeće ministara
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Hitna sjednica Predstavničkog doma

Novi Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija podnio je Parlamentu BiH zahtjev za potvrđivanje ministara i njihovih zamjenika.

U toku rasprave za riječ se javio predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji je kazao da gorčinu izaziva da je Vijeće ministara krnje, to jest da njegov saziv nije kompletan zbog neimenovanja Mlađena Božovića.

"To šalje poruku nepoštovanja ne samo ministara, nego i Predstavnickog doma. Mi smo danas imali razgovor sa svim kandidatima, i moram reći da su brojni kandidati bili sramežljivi odnosno imali strah od pita ja koji bi izazvali određene političke reperkusije. Danas se i ne smije spomenuti NATO, odnosno dokumenta koji se šalje u Brisel,i to je nešto što je mene iznenadilo", kazao je Borenović.

Borenović je najavio kako će opozicija biti ažurna te je poručio novom sazivu Vijeća ministara da budu odgovorni i da poštuju drugo mišljenje, te da pojačaju kulturu dijaloga.

Jasmin Emrić kazao je kako novi saziv Vijeća ministara treba ohrabriti u njihovom radu, jer ih čeka težak period.

"Ključna pitanja i dalje stoje otvorena, ali mi ćemo kao opozicija dati svoj doprinos te da fokus rada institucija BiH bude ekonomski rast i razvoj", kazao je je zastupnik A-SDA.

Najvažnije je pitanje ide li sutra Program reformi u Brisel, kazao je Emrić.

"Svi skupa trebamo podržati Program reformi koji je kao dokument suštinski isti kao i ANP. To je pokazatelj da je dogovor moguć u Bosni i Hercegovini. Ovo Vijeće ministara nalazi se pred velikim izazovom,a to je migrantska kriza. Mi imamo empatiju prema migrantima, ali kada oni dođu do naseg doma, onda ih mi odbijamo. Ovo nije problem jednog ministra ili njegovog ministarstva, ovo je problem cjelokupnog Vijeća ministara", istakao je Emrić.

Zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić kazala je kako od 9 ministarskih pozicija, samo dvije obnašaju žene.

Dragan Mektić kazao je kako mu budući saziv Vijeća ministara ne izgleda obećavajuće, kazavši kako su mnogi zabrinuti nekim stvarima.

"Mnogi su najavljivali šta će raditi, a nisu ni zavrili u svoja ministarstva. Na njima je velika odgovornost. Oni će danas položiti zakletvu, ali nemaju nikakvu političku odgovornost. Koga mi zamlaćujemo, političari su najveći problem ove države. O kakvoj to odgovornosti mi govorimo kada je narod nekoliko puta prevaren, obmanjen i doveden u situaciju u koju je doveden", kazao je Mektić i dodao:

"Zašto smo došli u situaciju da NAP ima svako ovdje, da ga djeca nose u ruksaku, a mi ga nemamo u Parlamentu".

Zastupnički dom Parlamententarne skupštine Bosne i Hercegovine nakon rasprave potvrdio je imenovanje novog saziva Vijeća ministara na čelu sa Zoranom Tegeltijom. 

Kao što je od ranije poznato, SNSD-u će pripasti ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje će voditi Staša Košarac, dok će Vojin Mitrović voditi ministarstvo transporta i komunikacija.

Novi ministar za ljudska prava i izbjeglice bit će Draško Aćimović iz reda Ostalih, a nominiran je iz DNS-a. Iz manjeg entiteta će doći i tri zamjenika. Za zamjenika ministra civilnih poslova predložen je Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske, za zamjenika ministra odbrane Mirko Okolić iz SNSD-a i za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović iz SP-a.

SDA će, kako je danas potvrđeno, imenovati ministra vanjskih poslova, a to će biti Bisera Turković. 

Prema koalicionom dogovoru, Fahrudin Radončić bit će novi ministar sigurnosti, dok će Ministarstvo odbrane preuzeti Sifet Podžić.

SDA će imenovati četiri zamjenika ministara. Novi zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH bit će Nedžad Branković, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, a zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić.

HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a imenovat će ministre finansija, pravde i civilnih poslova. Od ranije je pozato da će mandat obnoviti dva HDZ-ova ministra u aktuelnom sazivu, Vjekoslav Bevanda (Ministarstvo finansija) te Josip Grubeša (Ministarstvo pravde)

Ankica Gudeljević će preuzeti Ministarstvo civilnih poslova BiH. Ona je ranije bila ambasadorica BiH u Njemačkoj.

HDZ-u će pripasti i tri pozicije zamjenika ministara. Aktuelni zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić ostati će na istoj poziciji, dok će dosadašnji zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić biti imenovan za zamjenika ministra odbrane BiH.

Za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bit će imenovana članica Predsjedništva HNS-a BiH i počasna predsjednica HSS-a BiH Ljiljana Lovrić.

Za je bilo 29 zastpunika, osam protiv i jedan suzdržan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije