BiH / Parlament FBiH danas o Zavodu Pazarić: Šta možemo očekivati od današnje sjednice

04. 12. 2019. u 07:39:00 Fena

Shares: 7

Za danas je sazvana tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić te ustanovama sličnog tipa iz federalne nadležnosti.

Srodne ustanove su zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba ‘Drin’ i ‘Bakovići’, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanova iz djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški.

Parlamentarna rasprava isključivo o toj problematici zakazana je nakon šokantnih tvrdnji o stanju u pazarićkom zavodu, koje od  prve polovine septembra izazivaju buru u javnosti.

Podsjećamo, direktor ustanove Redžep Salić izjavio je 11. septembra u Federalnom parlamentu da je kao novoimenovani rukovodilac zatekao loše uvjete za štićenike Zavoda kao posljedicu nemara prethodne uprave koju je optužio za lažiranje finansijskih izvještaja, čak i za malverzacije tipa trgovine kurbanima.

Dva mjeseca kasnije, federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić objelodanila je 20. novembra na pres-konferenciji šokantne fotografije i snimak o djeci vezanih ruku ili zavezane noge za namještaj. Ustvrdila je da snimci potiču iz pazarićkog zavoda i također optužila prethodnu upravu čiji su neki članovi i sad na pozicijama, kako je rekla.

Nakon toga, inspekcije, tužilaštva, policija, predstavnici vlasti i drugi faktori pozvani su da ispitaju stanje u Zavodu Pazarić. 

U međuvremenu je Federalna vlada opozvala Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić, kao i direktora Salića.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA