Salić: Ne želim uzimati iz tanjira djece Pazarića; Novalić poručio radi svoj posao

E. Halimić
Salić: Ne želim uzimati iz tanjira djece Pazarića; Novalić poručio radi svoj posao
Foto: Facebook / Redžep Salić, direktor Zavoda Pazarić

Kako je Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić 22. novembra stiglo rješenje Porezne uprave FBiH u kojem se navodi da su dužni 780 hiljada KM, smijenjeni direktor Redžep Salić obratio se premijeru FBiH Fadilu Novaliću za pomoći.

U rješenju Porezne uprave FBiH se navodi da se dug mora platiti u roku od osam dana.

U toku današnjeg dana premijer Federacije BiH Fadil Novalić odgovorio je smijenjenom direktoru, poručivši kako bi bilo dobro da se on počne baviti svojim poslom za koji je iznimno dobro plaćen.

Odgovor premijera Novalića upućen direktoru Saliću - undefined

Foto: Screenshot: Odgovor premijera Novalića upućen direktoru Saliću

“Uvažavajući činjenicu da rukovodite ustanovom za zbrinjavanje vrlo osjetljive kategorije stanovništva, mentalno invalidne djece i omladine, vaš zahtjev 'da hitno intervenišem u smislu potpunog otpisa naznačenog duga' nedopustiv je u pravnom sistemu jedne države. Nedopustivo je da direktor javne ustanove traži nezakonito postupanje premijera Federacije BiH kome je ustavna nadležnost izvršavanje zakona federalne vlasti”, naveo je Novalić.

Novalić je poručio Saliću da iskoristi pravne lijekove dopuštene Zakonom o poreznoj upravi FBiH te da izjavi žalbu Poreznoj upravi, a nakon što iscrpi pravne lijekove uputi molbu Poreznoj upravi FBiH za odgođeno plaćanje ili plaćanje u ratama konačno utvrđenih poreznih obaveza.

“Imajući u vidu da je direktor odgovoran Upravnom odboru za rezultate rada i finansijsko poslovanje ustanove, te da ostvarivanju rukovođenja ustanovom, predlaže Upravnom odboru mjere za efikasno i zakonito obavljanje djelatnosti radi kojih je Ustanova osnovana, kao i da Nadzorni odbor ustanove analizira izvještaje o poslovanju, pregleda i provjerava urednost i zakonitost vođenja poslovnih knjiga i izvještava osnivača, Upravni odbor i direktora”, navodi se u pismu Novalića.

Komentar zatražili smo od direktora Salića, koji nam je kratko kazao da nema namjeru da ulazi u raspravu s premijerom Novalićem, a naročito ne preko medija. Ali je podsjetio da je pomenutu žalbu Poreznoj upravi FBiH uputio i prije nego što se za pomoći obratio premijeru Vlade FBiH.

Redžep Salić, direktor Zavoda Pazarić - undefined

Foto: Facebook: Redžep Salić, direktor Zavoda Pazarić

“Ako bi kontrolirani porezni obveznik, odnosno Zavod, u svom finansijskom knjigovodstvu na ovako utvrđene ‘koristi’, koje su ovdje tretirane kao plaća direktora i druge ‘koristi’ zaposlenika, a na koje su stavljene primjedbe, izvršio knjiženje dodatno stvorenih obaveza, s obavezom uplate istih, to bi značilo gašenje Zavoda. Napominjemo da Zavod nema neizmirenih obaveza po osnovu plaće radnika. Stvaranje ovih dodatnih obaveza moglo bi usporiti i otežati penzionisanje radnika, koji će svoje pravo na penziju ostvariti u narednom periodu”, navedeno u žalbi upućenoj Ministarstvu finansija FBiH, a koja je u posjedu portala Radiosarajevo.ba.

Žalba upućena na rješenje Porezne uprave FBiH - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Žalba upućena na rješenje Porezne uprave FBiH

U nastavku žalbe Salić dodaje da je Zavod doveden u situaciju da je upitan opstanak i funkcioniranje institucije koja postoji 70 godina, koja je preživjela rat, ali “neće moći preživjeti ovu situaciju bez pomoći drugih institucija”.

“Molimo da nastojite osloboditi Zavod, kao pravno lice, obaveza koje su proizašle iz ‘ličnih koristi’, neadekvatnog i neodgovornog rada prethodnog menadžmenta i tako pomognete da Zavod nastavi s radom na radost 345 korisnika i 144 zaposlenika”, naveo je Salić.

Salić je dodao da je pomenuti dug nastao isključivo kao rezultat rada prethodne uprave i da je Porezna uprava otkrila dug tek nakon što su otkrivene brojne malverzacije i kriminal o kojima je pisao portal Radisoarajevo.ba

“Oni koji su imali lične koristi, treba lično da plate sve obaveze proizašle iz tih koristi”, istakao je Salić naglasivši da su štićenici i uposlenici ti koji bi snosili najveći teret ovih nameta.

Izvještaj inspekcije: Otkrivamo ko su 'gazde' koje duguju Pazariću i kako se kralo

Javnost u BiH ali i šire bila je zgrožena nakon što je direktor Zavoda za zbrinjavanje djece i omladine s poteškoćama u razvoju Pazarić Redžep Salić još 11. septembra ove godine pred Parlamentom FBiH otkrio šokantne detalje o poslovanju i načinu života djece koja su smještena u ovu instituciju.

Dodao je da ovim zahtjevom se obraćam kao osoba koja želi pomoći Zavodu i zaštititi djecu, jer bi se isplatom ovih iznosa ispraznili tanjiri djece u zavodu Pazarić.

Podsjećamo Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici smijenila Upravni i Nadzorni odbore Zavoda Pazarić.

Apel direktora Salića - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Apel direktora Salića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije