Parlament BiH odlučio da razmatra Prijedlog zakona o budžetu: Srđan Amidžić objasnio zašto je hitno

3
Radiosarajevo.ba
Parlament BiH odlučio da razmatra Prijedlog zakona o budžetu: Srđan Amidžić objasnio zašto je hitno
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Marinko Čavara

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je danas da Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, razmatra po hitnom postupku.

Za hitni postupak su glasala 23 poslanika, 15 ih je bilo protiv, a dva suzdržana.

Državno predsjedništvo je ovaj dokument uputilo u parlamentarnu proceduru sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku, što znači bez mogućnosti bilo kakvih izmjena.

Zelenski poziva Ruse na pregovore o miru, oglasio se Kremlj, ali i Amerikanci

Zelenski poziva Ruse na pregovore o miru, oglasio se Kremlj, ali i Amerikanci

Vijeće ministara BiH je na sjednici u Mostaru 4. jula utvrdilo nacrt, a potom je Predsjedništvo BiH dan kasnije, na sjednici 5. jula, utvrdilo i Prijedlog zakona o budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2024. gоdinu i kao ovlašteni predlagač ga uputilo Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH nа razmatranje i usvajanje.

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić je, obrazlažući razloge za hitni postupak, kazao da je to bila preporuka, kako Vijeća ministara BiH tako i Predsjedništva BiH.

"Iz razloga što, ako uporedimo strukturu rashoda koji su se odnosili u protekloj godini i ovoj današnjoj, a prije svega se odnosi na rast primanja zaposlenih, mi bi mogli doći u određene izazove kada je u pitanju posljednji kvartal. S te strane je postojala potreba da već sada uđemo u taj proces usvajanja budžeta kroz koji su obuhvaćeni svi troškovi vezani za primanja zaposlenih", kazao je Amidžić.

Također, dodao je on, na ovakav način "smo stvorili sve neophodne preduslove da i druge bitne institucije koje su u budžetu mogu da fiunkcionišu nesmetano".

"Prije svega tu mislim na funkcionisanje IDDEEA-e, koja u ovom desetogodišnjem periodu ide na zamjenu dokumenata i ima potrebu za značajnijim finansiranjem", kazao je Amidžić.

Dodao je kako misli da budžet "treba da imamo, zato što unutar svake zemlje treba da imamo budžet".

"Ali između ostaloga, kad je u pitanju put ka EU i sam Plan rasta, pojavilo se i pitanje budžeta kao jedne od stavki koja bi bilo dobro da bude usvojena i bio jedan dobar znak da se odobre sredstva vezano za Plan rasta", naveo je Amidžić.

Dodao je da su to ukratko razlozi koji su opredijelili i Vijeće ministara i Predsjedništvo da se predloži hitna procedura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije