Parlament BiH danas odlučuje o sudbini ministra sigurnosti: Hoće li Nenad Nešić biti smijenjen?

7
Radiosarajevo.ba
Parlament BiH danas odlučuje o sudbini ministra sigurnosti: Hoće li Nenad Nešić biti smijenjen?
Foto: Kolaž / Predstavnički dom o smjeni ministra Nenada Nešića

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi se na sjednici zakazanoj za danas, 16. jula, trebao, u drugom krugu, izjasniti o Inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH - smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, čiji su predlagač poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Nakon što na prošloj sjednici ova inicijativa nije dobila potrebnu entitetsku većinu glasova, upućena je Kolegiju Doma na usaglašavanje, ali Kolegij nije uspio postići saglasnost o njoj.   

Predlagači su u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveli da je on, gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Danas će biti najtopliji dan u ovoj sedmici: BHMeteo objavio prognozu do kraja sedmice

Danas će biti najtopliji dan u ovoj sedmici: BHMeteo objavio prognozu do kraja sedmice

Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, "stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke traume najvišeg intenziteta."

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog amandmana II. na Ustav BiH, koji su predložili poslanici iz Kluba Demokratske fronte: Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, a koji je već drugi put dobio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, koja nije utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog amandmana na Ustav BiH.

Poslanici bi trebali razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predloženi zakon je u funkciji realiziranja preporuka Ureda za reviziju institucija BiH i unapređenja praćenja naplate carinskih dažbina i administrativnih taksi.

Donošenje ovog zakona inicirala je Uprava za indirektno oporezivanje BiH zbog adekvatnije naplate i kontrole naplate administrativne takse te olakšavanja obveznicima uplate takse po svakom predmetu.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović, sa Mišljenjem Zajedničke komisije za ljudska prava.

Nadležna komisija drugi put nije podržala principe predloženog zakona.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, koji je predložio poslanik Šemsudin Mehmedović, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije koja nije utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona.

Između ostalog, predviđeno je i razmatranje Izvještaja komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu poslanika Nihada Omerovića da se Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Pred poslanicima bi se trebalo naći nekoliko izvještaja i poslaničkih inicijativa te davanje saglasnosti za ratifikaciju par međunarodnih  sporazuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije