Palmer i Eichhorst o izmjeni Izbornog zakona: Dosta priče, vrijeme je da se radi

4
Radiosarajevo.ba
Palmer i Eichhorst o izmjeni Izbornog zakona: Dosta priče, vrijeme je da se radi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šefovi opozicionih stranaka nakon sastanka s Palmerom

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, nakon sastanka s članovima Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH održali su konferenciju za medije u Sarajevu.

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Palmer kazao je da predstavnici radne grupe imaju zadatak i obavezu da rade na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva i dodao je da se ove promjene moraju desiti u 2021. godini.

"Mnogo je posla pred interresornom radnom grupom, najvažniji dio posla se odnosi na preporuke koje se trebaju provesti.

SAD i EU stoje zajedno, rame uz rame, u nastojanju da pomognu ovaj proces, mnogo je posla potrebno uraditi, SAD i EU su partneri i interresornoj gurpi i najbolji zagovornici za rješavanje ovih stvari", poručio je on.

Eichhorst, direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) istaknula je da su danas imali dobar sastanak i dodala je da je zadvoljna porukama koje je čula.

"Razgovarali smo o suštinskim pitanjima za građane BiH. Naša posjeta je pokazatelj da postoji jaka posvećenost EU i SAD-a da zajedno pomognu BiH na putu za EU. Reforme su riječ koju ste toliko puta imali da čujete, a sada je vrijeme da to više ne bude tako, već da se počne raditi", kazala je ona.

Ona smatra da 2021. godina predstavlja istinsku priliku za ustavne reforme i izmjene zakona, koje bi trebale da budu u skladu sa mišljenjem Europske komisije.

"Potrebno je raditi na izmjenama kako bi se osigurali slobodni i transprentni izbori. Mi smo tu da pomognemo da pružimo podršku BiH, bez ikakvih razlika i to je jedinstveni stav koji EU ima zajedno sa SAD-om", zaključila je Eichhorst.

Članica radne grupe Alma Čolo (SDA) je kazala da oni moraju uraditi ovo što je pred njima i dodala da ne može niko drugi doći da završi posao.

"Ovo su teške stvari, da su lake mi bi ovaj posao davno završili. Mi ovaj posao treba da završimo do kraja godine, sad je pozicija takva da nemamo približene stavove, ali moramo raditi", kazala je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije