Saopćenje / Ćudić o Izbornom zakonu: Naša stranka neće podleći pritisku

04. 07. 2021. u 17:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom sastanka lidera opozicije iz FBiH i RS-a s američkim i evropskim zvaničnicima o izmjenama Izbornog zakona BiH, oglasila se učesnica sastanka Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

“Nečuveno je da šefovi izvršne vlasti, koji obnašaju najveće pozicije i drže poluge moći na svim nivoima, prebacuju odgovornost povodom novog Izbornog zakona na opoziciju i stvaraju pritisak. To potvrđuje ono o čemu govorimo već izvjesno vrijeme: dogovor između SDA i HDZ-a postoji, baziran je na daljnjoj etnifikaciji BiH – a gospodin Izetbegović poziva opoziciju da stavi paraf na njegov neuspjeh”, rekla je ona.

Navela je da Naša stranka neće podleći pritisku, ali će preuzeti odgovornost.

Šefovi opozicionih stranaka nakon sastanka s Palmerom - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Šefovi opozicionih stranaka nakon sastanka s Palmerom

“Nisu nam prihvatljiva rješenja koja predlažu gospoda Izetbegović i Čović jer vode ka podjeli BiH te urušavaju mogućnost dogovora i deblokade procesa važnih za napredak BiH ka Evropskoj uniji. Naša stranka će dati svoje prijedloge koji se tiču izmjene Izbornog zakona. Oni se sigurno neće dopasti Izetbegoviću i Čoviću, ali od njih nećemo odustati. Mi smo upozoravali na mane dosadašnjeg toka pregovora koji se vodio van institucija, bez iti jedne stranke iz opozicije. Te mane sada isplivavaju na vidjelo jer su građani dovedeni pred svršen čin gdje mogu samo pristati na ono što su etno lideri dogovorili uz eventualne kozmetičke izmjene predloženog. To bi stvorilo privid političkog pluralizma u odlučivanju o važnim stvarima za Bosnu i Hercegovinu. Nećemo na to pristati. Izborni zakon mora biti izraz suštinskog političkog i ideološkog pluralizma koji imamo u BiH”, istaknula je Ćudić.

Podsjetimo, danas su Matthew Palmer, američki izaslanik za Zapadni Balkan i Angelina Eichhorst, izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) obavili sastanke s bh. liderima.

Današnje razgovore sa političkim predstavnicima u BiH Eichhorst je ocijenila veoma dobrim i konstruktivnim.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)