Pale: Tenkovi iz Srbije u aprilu stižu na remont

Radiosarajevo.ba
Pale: Tenkovi iz Srbije u aprilu stižu na remont
Foto: MInistarstvo odbrane Srbije / Vulin tokom obilaska fabrike na Palama

Generalni direktor "Fabrike motora specijalne namjene" Mićo Cicović potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je da je ta kompanija s Pala potpisala ugovor s Ministarstvom za odbranu Srbije za remont deset tenkovskih motora u ukupnoj vrijednosti od 63 miliona dinara (nešto više od milion maraka), a kako je to u decembru 2017. godine najavio srbijanski ministar Aleksandar Vulin prilikom posjete BiH.

Piše: Faruk Vele

Samo početak

Cicović je za naš portal, također, potvrdio da je u toku prikupljanje dokumentacije i iščekivanje potrebnih dozvola iz Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, te da bi cijeli proces trebao početi oko 10. do 15. aprila ove godine.

"Fabrika motora specijalne namjene" Pale trenutno ima 76 zaposlenih koji poslove remonta planiraju završiti u roku od tri mjeseca. Ovo je, nadamo se, samo početak jednog velikog projekta u saradnji s Ministarstvom za odbranu Srbije", kazao je Cicović.

Prema njegovim riječima, "Fabrika motora specijalne namjene" je navedene poslove obavljala i ranije. Napravljena je, kaže, pauza od godinu-dvije, ali se sada im se ponovo vraćaju. Pojasnio je da se ta kompanija bavi proizvodnjom i remontom motora za tenkove i druga slična vozila, te će motori isključivo i biti remontovani i u slučaju poslova sa Srbijom.

Unapređenje saradnje s Republikom Srpskom u "oblasti odbrambene industrije" cilj je Vlade Srbije, najavio je i srbijanski ministar Vulin prilikom posjete Palama prošlog mjeseca. On je tada kazao da je ovo "za nas je ovo značajan posao", te da je "veoma je važno da saradnja i dobro počne i da se dobro odvija".

Da Srbija ozbiljno planira s tim, potvrđuje da se o ovim pitanjima razgovaralo na nivou Ministarstva odbrane Srbije i Ministarstva za industriju, rudarstvo i energetiku bh. entiteta RS i u septembru prošle godine. Tada je najavljeno da će Orao, Kosmos i Fabrika motora specijalne namjene u narednom periodu "početi proizvodnju i remont dijelova te vojne tehnike za potrebe Vojske Republike Srbije.

S tim da je tada izražena nada da neće biti "problema od institucija BiH kada je u pitanju prelazak dijelova i opreme koji treba da budu remontovani preko granice BiH".

Nadalje, Vulin je u novembru najavio i donošenje novog zakona koji će regulisati mogućnost ulaganja u odbrambenu industriju Srbije i "tu će biti prostor da nalazimo pravne i ekonomske načine kako možemo da ulažemo u odbrambenu industriju Republike Srpske i kako možemo da uđemo u sve ono što je potrebno na tržištu Vojsci Srbije".

"Ministarstvo za odbraneui Vlada Republike Srbije su veoma zainteresirani da odbrambena industrija Republike Srpske bude uspješna i da može zadovoljiti i naše potrebe.... To je dobra vijest i za Pale i za Republiku Srpsku i svakako pokazatelj da smo veoma ozbiljno zainteresirani za kapacitete odbrambene industrije Republike Srpske. Naša Vlada, predsjednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uvijek posebno vode računa o Republici Srpskoj i jedan od naših vanjskopolitičkih prioriteta jeste Republika Srpska, da se ovdje dobro živi, da se srpski narod u Republici Srpskoj i u Bosni i Hercegovini razvija, da radi i samim tim da čitav region bude mirniji, stabilniji i uspješniji", naglasio je tada ministar Vulin, navodi se na stranici Ministarstva odbrane Srbije.

Privatizacija kompanije

Zbog činjenice da je Srbija opredijeljena za neutralnost, dok BiH ima za cilj pristup europatlanskim integracijama, odnosno NATO-u, zanimljivo zvuči nedavna najava ministra industrije, rudarstva i energetike u Vladi Republike Srpske Petra Đokića.  Nagovijestio je, naime, mogućnost da država Srbija privatizira kompaniju na Palama.

"Ali mi želimo da dugoročno rješavamo ovo pitanje na način da uđemo u postupak privatizacije Fabrike motora specijalne namene i govorili smo upravo o tom modelu. Postupak bi provela Vlada Republike Srpske uz konsultacije s Vladom Srbije i drugim nadležnim institucijama u Srbiji na političkom nivou koje bi trebalo odlučiti o tome na koji način da uđu u kapital ovdje u Republiku Srpsku, u Fabriku motora specijalne namjene i još neke koje su spremne za saradnju", rekao je ministar Đokić.

Vojska Srbije, kako su najavili zvaničnici te zemlje, ima ozbiljne planove kada je riječ o naoružavanju i modernizaciji vojske. Budžet je značajno povećan i iznosit će 70 milijardi i 500 miliona srbijanskih dinara ili oko 1,16 milijardi KM. Od tog dijela više od 11 milijardi dinara ili oko 16 miliona maraka je predviđeno upravo za modernizaciju i za nabavku novih sistema naoružanja.

 Senad Pećanin: Banane i tenkovi

Remont srbijanskih tenkova na Palama, bivši direktor magazina BH Dani, danas sarajevski advokat Senad Pećanin je u nedavnom tekstu Sretna nova '92. usporedio s novembrom 1991. godine kada su policajci iz sarajevske općine Stari Grad na Bistriku, na tranzitnoj cesti iznad grada, zaustavili kolonu šlepera.

Iako su vozači tvrdili da prevoze banane utvrđeno je da teret čine granate i rakete koje je Jugoslovenska narodna armija prevozila u Lukavicu, a kojima je kasnije gađano Sarajevo.

"Na Palama je nedavno boravio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Tom prilikom on nije dopremio 'šlepere banana', ali je nakon sastanka s domaćinima saopćeno da će Beograd uskoro na Pale dopremiti deset tenkova radi – kako je objašnjeno – remonta. To što remonti tenkova nikada ranije nisu rađeni na Palama – pa šta?! Ko je prije 20 godina čuo za Elona Muska i njegovog 'teslu', a danas ga kompletna svjetska autoindustrija doživljava kao ozbiljan izazov? To što niko nikada nije čuo da su se na Palama ikada remontirale 'banane', još uvijek ne znači da odgovorni na vlasti u bh. prijestolnici nisu – majmuni", napisao je Pećanin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije