U 2017. godini zaplijenjeno i uništeno 10.801 komada oružja

K.S.
U 2017. godini zaplijenjeno i uništeno 10.801 komada oružja
Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa policijskim agencijama širom BiH i uz podršku UNDP-a uspjelo je u 2017. godini prikupiti i uništiti 10.801 komada malog i lakog oružja.

Kako je izjavio pomoćnik ministra sigurnosti i predsjedavajući Odbora za opću i graničnu sigurnost Ermin Pešto, provedene su tri akcije u aprilu, julu i decembru ove godine.

“Koliko je uspješna akcija bila, pokazuje podatak da smo u tri godine, od 2013 do 2016. godine prikupili i uništili tek nešto više od 11.000 komada oružja”, naveo je Pešto.

Napomenuo je da su akcije provedene u okviru implementacije Strategije kontrole malog i lakog oružja u BiH.

Precizirao je da je svrha akcije bila povećanje ukupne stabilnosti i sigurnosti u BiH.

Sve aktivnosti provedene su uz podršku Europske komisije, UNDP-a i Regionalnog centra za kontrolu malog i lakog oružja Sisak”, rekao je Pešto.

Dodao je da je u BiH trenutno 12 zakona o oružju i svi su važeći.

“Od 12 zakona, njih devet usklađeno je sa Europskom direktivom o oružju. Tri kantonalna zakona, oni u Kantonu Sarajevo, Unsko-sanskom kantonu i Posavskom kantonu u procedurama su usklađivanja, a Koordinacioni odbor provodi nadgledanje njihovog usklađivanja”, izjavio je Pešto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije