Pale i Istočno Novo Sarajevo: Građani se izjašnjavaju na referendumu

Anadolija
Pale i Istočno Novo Sarajevo: Građani se izjašnjavaju na referendumu
Radiosarajevo.ba / Glasanje u Lukavici
U općini Pale u Istočnom Sarajevu, u bh. entitetu Republika Srpska (RS), jutros u sedam sati otvorena su birališta na kojima će se danas stanovnici ove općine moći izjasniti na referendumu o Danu Republike Srpske.

Biračko mjesto otvoreno je u Kulturnom centru Pale. Otvaranje birališta iščekivalo je nekoliko desetina građana koji su prvi izašli na glasanje na referendumu čije je održavanje zabranio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Biračko mjesto otvorenim je proglasila predsjednica biračkog odbora Vukotić Ljiljana.

"Na našem biračkom mjestu 667 građana ima pravo glasa. Biralište je otvoreno do 19 sati", istaknula je Vukotić.

Biračka mjesta na Palama otvorena su i u obližnjim osnovnim školama.

Inače, na području Pala, prema podacima Popisa stanovništva u BiH 2013. godine, živi 22.282 stanovnika.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u septembru prošle godine Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. januara, datuma koji se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan RS-a.

Sud je utvrdio kako je 9. januar kao Dan RS-a neustavan odnosno da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu s članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Venecijanska komisija (Komisija za demokratizaciju putem zakona Vijeća Evrope) također je iznijela stav da je izbor 9. januara za Dan Republike Srpske "podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom, uz zaključak kako nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije".

Uprkos odluci Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao dana RS-a, Narodna Skupština RS-a sredinom jula ove godine odobrila je odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike za današnji dan, 25. septembar te izabrala i imenovala Republičku komisiju za provođenje referenduma.

Tom odlukom referendum je raspisan za područje cijelog entiteta RS-a, a referendumsko pitanje glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Današnji referendum ne podržavaju Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) - uz izdvojeno mišljenje Rusije kao i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini koji je upozorio na sankcije.

Glasanje i u općini Istočno Novo Sarajevo

U općini Istočno Novo Sarajevo sve je spremno za referendum o Danu Republike, 9. januaru. Referendumski listići su stigli, a općinska komisija pripremila je 14 mjesta za izjašnjavanje građana Istočnog Novog Sarajeva. 

Načelnik Općine Ljubiša Ćosić i predstavnici DNS-a, Socijalističke partije i Stranke za naš grad, pozvali su građane da izađu na referendum. Ćosić je upozorio da predstavnici SDS-a u općinskoj referendumskoj komisiji nisu dolazili na sjednice i da su bojkotirali rad komisije.

Među mjestima glasanja nalazi se i Lukavica, čiji građani željno iščekuju referendumsku nedjelju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije