Sve što treba znati o referendumu koji se danas održava u RS-u

Lana Ramljak
Sve što treba znati o referendumu koji se danas održava u RS-u
Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?

Ovako glasi pitanje na koje će danas odgovarati građani Republike Srpske koji odluče izaći na referendum, prvi u historiji ovog entiteta.

O referendumu se već sve zna, ali, ako ste kojim slučajem živjeli proteklih mjeseci u potpunoj izolaciji, dopustite nam da vas podsjetimo. Dakle, referendum je odgovor na odluku Ustavnog suda naše zemlje koji je 26. novembra 2015. odlučio da su odredbe Zakona o praznicima RS-a, kojim je propisano da se 9. januara obilježava Dan Republike Srpske, neustavne. Kako je navedeno, neustavne su jer je 9. januara i krsna slava Sveti Stefan.

Cijeli je proces tada pokrenuo član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović.

Uslijedilo je nekoliko mjeseci „povuci-potegni“ političkih odnosa u BiH, ali i u regiji. Ustavni sud, OHR, brojne ambasade, pa čak i srbijanski zvaničnici su se izjasnili da su protiv referenduma. Sud ga je čak i zabranio. Ništa, čak ni mogućnost da završe u zatvoru – jer to čeka sve one koji se usprotive odlukama Ustavnog suda BiH – nije zaustavila Milorada Dodika i njegov SNSD da obustave referendum.

Dodik – obećao, Dodik – ispunio“, riječi su kojima bi se mogla opisati posvećenost predsjednika RS-a da provede referendum.

Pritom, poslužio je referendum i kao novi (predizborni) poligon za prepadanje naroda novim najavama rata, jer kako lakše probuditi uspavane nacionalističke strasti nego strahom od novog sukoba. Primjerice, „ratni komandant“ Sefer Halilović napravio je potpuni haos tvrdnjom da će Dodikov referendum izazvati novi rat u BiH. Svima koji su tu nes(p)retnu izjavu iskoristili kako bi počeli zveckati oružjem, citirat ćemo Marinu Radoš: „Mi bismo se voljeli, ako nije problem, gospodo?“

Ipak, vratimo se na referendum. Iako će biti održan, Narodna skupština RS-a već bi dan poslije mogla mijenjati Zakon o praznicima RS-a, pa se postavlja pitanje kome referendum i zašto... osim što će poslužiti kao predizborni vjetar u leđa SNSD-u, jer ishod referenduma vjerovatno je već svima odavno jasan.

Bilo kako bilo - za one koje to zanima - glasačka mjesta danas su otvorena od 7 sati. Bit će otvorena do 19 sati, a na njima pravo glasanja ima oko 1,2 miliona građana RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije