Pogledajte spot kojim se građani RS-a pozivaju na referendum

L. R.
Pogledajte spot kojim se građani RS-a pozivaju na referendum
"Ja sam Stefan. Na dan kad sam rođen vodila se bitka za život. Oca nisam zapamtio. Ali znam šta mi je ostavio. Ognjište. Krsnu slavu. I moju otadžbinu."

Ovim riječima počinje dvominutni promotivni spot u produkciji RTRS-a kojim se pozivaju stanovnici Republike Srpske da izađu na referendum o 9. januaru.

Ako vas treba podsjetiti, referendumsko pitanje na koje će građani RS-a odgovarati u nedjelju, 25. septembra glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?". Referendum će se održati iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine zabranio njegovo obilježavanje, a usprotivili su se čak i u Srbiji.

Čak je i Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, u nedjelju izjavio da je održavanje referenduma u RS-u još hipotetičko pitanje i ukazao da su odluke ustavnog suda u bilo kojoj zemlji obavezujuće.

Zanimljivo je da je odluka Ustavnog suda Dodika, politički, stjerala u kut i on nema gdje, osim navaljivati na referendum koji mjesecima gromoglasno najavljuje. Ulog je ogroman jer, dodajmo i to, za kazneno djelo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH predviđena je zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Analitičari smatraju da će ključnu ulogu, osim eventualno Tužiteljstva BiH, odigrati i međunarodna zajednica koja mora odlučiti: ili će spasiti Dayton ili će pustiti Dodika da uruši Dejtonski sporazum, što bi moglo odvesti do toga da se staklene nožice ovog sporazuma konačno sruše.

Zasad i svjesni posljedica, Milorad Dodik i njegov SNSD ne odustaju. SNSD se odrekao izbornih reklama kako bi na tim mjestima promovirao referendum, Banjalučanka Kristina Ivanović već danima pjeva Zavjet putem medija u RS-u, a sad je stigla, očekivano, i podrška RTRS-a sa spotom o mladiću Stefanu koji „brani otadžbinu“ i poručuje kako RS „nije na prodaju“(?!).

Potom, narator poziva građane da „odbrane njen rođendan i sačuvaju njeno ime i samostalnost (...) Srpska te treba!“. Kako će se sve ovo sačuvati referendumom za odluku o datumu Dana RS-a, narator ne objašnjava.

Pogledajte ovaj spot:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije