Čović: Već dvije godine slušamo priče o referendumima

Fena
Čović: Već dvije godine slušamo priče o referendumima
/ Foto: Anadolija
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je kako će Vijeće za opće poslove Europske unije na sutrašnjoj sjednici u Bruxellesu dati "zeleno svjetlo" aplikaciji BiH za članstvo u Uniji.

"Sutra, sasvim je izvjesno, dobivamo potvrdu našeg zahtjeva za članstvo u EU. Svi ministri za vanjske poslove članica EU dali su zeleno svjetlo", kazao je danas Čoviću u Mostaru nakon sastanka s predsjednikom Udruge bosanskih Hrvata "Prsten".

Dodao je kako je to još jedno ohrabrenje da sve što se radi u BiH mora dobiti potpuno novu dinamiku, a to je, kako je kazao, "da se ne bavimo lokalnim stvarima kada su u pitanju strateške stvari".

" Od sutra moramo raditi novi posao, a to je da BiH prilagodimo uvjetima iz upitnika koji će brzo doći iz EU, a sve kako bi se pripremili za dobivanje kandidatskog statusa koji najavljujemo za kraj iduće godine", kazao je Čović.

Napomenuo je kako će upitniku biti mnogo detalja za ispuniti, prije svega slučaj Sejdić-Finci te drugi detalji koje je "BiH sklonila u posljednje dvije tri godine da joj ne budu teret".

"Nema nam drugog puta i taj nam put ne smiju zamagliti lokalne teme", poručio je član Predsjedništva BiH.

Početkom septembra je i povjerenik EU za susjedstvo i proširenje Johanes Hahn izjavio kako će na sutrašnjoj sjednici dati zadatak Europskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu.

Prihvatanje aplikacije rezultat je ispunjavanja preduvjeta: postignut je dogovor o mehanizmu koordinacije te prilagođen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Odluka Bruxellesa da prihvati aplikaciju dolazi usprkos insistiranju predstavnika RS-a da održe najavljeni referendum o Danu RS-a, iako je Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru o obustavi primjene odluke o raspisivanju referenduma.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović smatra kako je ta priča o referendumu loš uvod za sutrašnji dan.

" To će nam biti minus, ali već dvije godine slušamo priče o referendumima", kazao je Čović, koji nije želio komentirati odluku Ustavnog suda BiH.

" Svi bismo se trebali suzdržati od komentiranja odluke. Naše je da provodimo odluke Ustavnog suda, a hoće li biti referenduma, to odlučuju predstavnici vlasti iz RS-a", poručio je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije