Ispunjeni uvjeti: Sutra očekujemo zeleno svjetlo za pristup EU

Radiosarajevo.ba
Ispunjeni uvjeti: Sutra očekujemo zeleno svjetlo za pristup EU
Neophodan uvjet za ulazak naše zemlje u Europsku uniju je dosljedno provođenje Reformske agende.

Na sutrašnjem sastanku u Briselu, na dnevnom redu Vijeća za opće poslove Evropske unije naći će se i razmatranje aplikacije BiH za članstvo u EU.

Podsjetimo, tri zahtjeva za integraciju naše zemlje u EU su:  dosljedno provođenje Reformske agende, potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te usaglašen Mehanizam koordinacije.

Tim povodom, danas su se u Sarajevu sastali direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Europske komisije za europsku politiku susjedstva i pregovore Genoveva Ruiz Calavera, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Zaključak sastanka: Pohvaljen je napredak Bosne i Hercegovine kada je u pitanju provođenje Reformske agende. 

Šta je, zapravo, Reformska agenda: Pogledajte infografiku

Na konferenciji za medije koja je uslijedila nakon sastanka, ambasador Wigemark  izjavio je da  danas govorimo o budućnosti BiH kao članici EU. Wigemark je izrazio očekivanje da će cijeli region Jugoistočne Evrope, uključujući i BIH, biti dio EU.

Direktorica za Zapadni Balkan Ruiz Calavera izjavila je kako postoje "opipljivi rezultati" koje je BiH napravila.  

"Moramo imati na umu da je Reformska agenda po svojoj prirodi jako ambiciozna. Vijesti su pozitivne za sve građane. Već sam izvijestila svoje kolege u Briselu o pozitivnim koracima kako bi se zadržao ostvareni zamah. Čast mi je reći da imamo opipljive rezultate. BiH je ostvarila dobre rezultate u poređenju s ostatkom regije, u smanjenju stope nazaposlenosti posebno", naglasila je Calavere.

Premijer Zvizdić naglasio je da očekuje da će Bosna i Hercegovina sutra u Briselu dobiti zeleno svjetlo za kandidatski status.

"Očekujem da će BiH sutra dobiti zeleno svjetlo i da će biti prepoznati napori u BiH, te da ćemo nakon nekoliko mjeseci već imati konkretne rezultate. Poslije toga nas čeka mnogo posla i ja očekujem da se svi tome posvetimo.

Indirektne posljedice provođenja reformske agende važnije su od onih kratkotrajnih, istaknuo je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, rekavši kako već u 2017. očekuje dobre rezultate. 

Rezultati se već sada ogledaju u povećanom broju zaposlenih u optimizmu kojim su poslodavci reagirali na reformsku agendu, u povećanju BDP-a i boljem sistemu ubiranja poreza.

Kada je u pitanju napredak u Republici Srpskoj, Željka Cvijanović je istaknula ogroman rad na racionalizaciji javne uprave, te očekivanja da će se raditi na osnaživanju privrednog sektora. Zadovoljna je jer je usvojen set zakona o sivoj ekonomiji.

"Zadovoljna sam onim što smo proveli na teritoriji RS-a, uz mjere koje smo ranije primijenili. Ovo nije izmišljanje mlake vode, to je nešto što svaka zemlja mora uraditi na svom putu u EU", rekla je Cvijanović.

Da li visoki evropski zvaničnici najavu održavanja referenduma u RS-u smatraju smetnjom u dobivanju pozitivne ocjene, pitali su novinari Wigemarka. 

Ukratko, ambasador je odgovorio da se prilikom ocjene sposobnosti BiH za dobivanje statusa kandidatkinje promatra kompletan proces koji traje deset godina, a da pojedinačni događaji koji se dešavaju u političkoj areni neće u velikoj mjeri utjecati na to.

"Ne mogu predvidjeti šta će biti odluka zemalja članica sutra na zasjedanju. Aplikacija ne zavisi o pojedinačnim ljudima ni dešavanjima, riječ je o procesu. Sve aktivnosti su započete prije više od deceniju. Pokušavamo gledati na budućnost”, rekao je Wigemark.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije