Počeo referendum o Danu Republike Srpske

Anadolija
Počeo referendum o Danu Republike Srpske
Radiosarajevo.ba / Referendum: Glasanje u Laktašima
Otvaranjem biračkih mjesta u Republici Srpskoj danas je počeo referendum u tom bosanskohercegovačkom entitetu na kojem će građani do 19 sati moći odgovoriti na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Pravo na izjašnjavanje ima 1.219.399 građana RS-a koji su dužni da kod sebe imaju jedan od važećih dokumenata, ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

Glasačka mjesta u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u banjalučkom naselju Starčevica otvorena su na vrijeme, a prvi glasači došli su i prije samog otvaranja i sačekali početak.

Starije osobe uglavnom su zbunjene jer se mjesto glasanja može provjeriti samo slanjem SMS poruke na broj 0651244. Naime, građani trebaju poslati poruku s jedinstvenim matičnim brojem na koju dobiju odgovor gdje im je glasačko mjesto. U ovoj osnovnoj školi nalazi se 18 glasačkih mjesta u učionicama, pa su građani s obzirom na to da nema odštampanih lista bili nezadovoljni jer predugo traže mjesto na kojem će glasati. Iz biračkih odbora građane su najčešće upućivali da odu na mjesto na kojem su glasali na prethodnim izborima.

Za građane Brčko distrikta koji imaju državljanstvo RS-a predviđena su dva glasačka mjesta u Lončarima, općina Donji Žabar, i u Donjoj Bukovici, grad Bijeljina. Osim toga, glasanje je omogućeno i u inozemstvu, i to u Srbiji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Ruskoj Federaciji, Belgiji i Holandiji.

Centralni glasački spisak utvrdila je Republička komisija za provođenje referenduma nakon što je Centralna izborna komicija Bosne i Hercegovine odbila da dostavi izvod iz Centralnog biračkog spiska za RS-a.

Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Srpske usvojila je Narodna skupština RS-a na posebnoj sjednici 15. jula, reagirajući na odluku Ustavnog suda BiH iz novembra prošle godine.

Ustavni sud BiH proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike po apelaciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Raspisivanje referenduma podržali su poslanici i vladajuće koalicije i opozicije, a zasjedanje su prije glasanja napustili predstavnici koalicije “Domovina” u entitetskoj skupštini.

Zahtjev Narodne skupštine RS-a za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a Ustavni sud BiH odbio je na sjednici 17. septembra. Tada je sud donio i privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Kolegij Narodne skupštine RS-a po prijemu odluka Ustavnog suda BiH na sjednici održanoj u srijedu usvojio je zaključke kojim konstatira da se odluka Ustavnog suda BiH provodi i tražio od Vlade RS-a da u skupštinsku proceduru uputi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima RS-a.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS-a, u petak je nakon sastanka s Larsom Gunnarom Wigemarkom, šefom Delegacije Evropske unije u BiH, izjavio je da će skupština nakon referenduma pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o praznicima RS-a u kojem će biti definirani stavovi koji neće vrijeđati druge narode.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, pozvao je Bošnjake u RS-u da ne izlaze na referendum i na taj način ne učestvuju antiustavnim i antidejtonskim aktivnostima, da ostanu mirni i dostojanstveni i da ne nasjedaju na provokacije.

Republička komisija za provođenje referenduma najavila da će od devet sati svaka dva sati saopćavati podatke o izlaznosti građana, dok će prve nezvanične rezultate objaviti odmah nakon njihovih prikupljanja u općinskim i gradskim komisijama. Očekuje se da će do toga doći tokom noći.

Iz MUP-a RS-a su naveli da su u tom entitetu podignute mjere sigurnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije