Otkazani protesti vojnih penzionera u Sarajevu

Fena
Otkazani protesti vojnih penzionera u Sarajevu
Koordinacija boračkih udruženja i saveza u Federaciji BiH potvrdila je u saopćenju za javnost da je odlučeno da se protesti najavljeni za ponedjeljak, 26. septembra pred zgradom Vlade Federacije prolongiraju. 

U saopćenju se navodi da je danas u Konjicu održan sastanak predstavnika Koordinacije i Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH s ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salkom Bukvarevićem i predsjednikom kluba bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Osmanom Ćatićem.

Na sastanku je konstatovano da je Koordinacija boračkih udruženja i saveza u FBiH kasno u petak dobila poziv za sastanak u Parlamentu FBiH 13. oktobra kojim se potvrđuje prisustvo premijera Vlade FBiH i resornih ministara za socijalni rad i finansije, kao i predstavnika oba doma Parlamenta FBiH na kome će glavna tema razgovora biti Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Na ovom sastanku Koordinacija, kako se navodi, od organa izvršne vlasti očekuje rješenje po pitanju Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

 "U skladu s održanim sastankom i na temelju ostvarenih telefonski kontakata s članovima Koordinacije, protesti koji su najavljeni za 26. septembar se prolongiraju za termin nakon odražavanja sastanka 13. oktobra", kaže se u saopćenju Koordinacije.

Ova odluka Koordinacije borački udruženja i saveza u FBiH donesena je, kako se ističe, iz razloga uvažavanja trenutno složenih politički prilika i situacije u zemlji, da protesti ne bi imali punu efikasnost, te u ovom momentu ne bi donijeli željene rezultate. Stoga Koordinacija smatra da je potrebno sačekati rezultate sastanka 13. oktobra.

Istovremeno, kao drugi razlog odgađanja protesta navode odsutnost premijera i resornih ministara 26. septembra.

"Ovim putem zahvaljujemo svim vojnim penzionerima koji su iskazali spremnost za učešće na protestima i molimo nadležna rukovodstva da ih pravovremeno izvijesti o prolongiranju protesta", poručuju iz Koordinacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije